Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Moody's: Свободното теглене на пари в Гърция е положително за кредитирането на банките

Позитивно влияние има и облекчаването на капиталовия контрол

Moody's: Свободното теглене на пари в Гърция е положително за кредитирането на банките

Снимка: Архив Ройтерс

Премахването на ограниченията върху тегленето на пари в брой от местни сметки в Гърция и допълнителното облекчаване на капиталовия контрол се отразяват положително върху кредитирането на банките ѝ, заяви рейтинговата агенция Moody’s, цитирана от Ройтерс.

Краят на ограниченията върху тегленията и увеличаването на сумата, която може да бъде пращана в чужбина – част от мерките за облекчаване на контрола, наложен преди три години – влязоха в сила на 1 октомври.

Капиталовият контрол бе наложен през юни 2015 г. на фона на политически и икономически сътресения, за да се ограничи изтичането на депозити от гръцките банки.

Още по темата

Подобряването на икономическите перспективи и увеличаването на депозитите в частния сектор позволиха да се облекчи капиталовия контрол, което вероятно ще укрепи доверието на вложителите и ще помогне на банките допълнително да подобрят профилите си на финансиране“, казва Moody’s в свой доклад.

Постепенното завръщане на депозитите към банковата система през последните седем месеца и оптимизмът след успешното излизане на Гърция от третата си спасителна програма бяха ключови двигатели за решението да се отслаби капиталовият контрол, коментира агенцията.

Освен това същественото намаляване на зависимостта на банките от финансирането от Гръцката централна банка чрез спешната помощ за осигуряване на ликвидност (ELA) сочи подобрение на ликвидността през последните тримесечия.

Облекчаването на ограниченията вероятно ще насърчат домакинствата и компаниите да върнат в местните банки парите, които държат извън банковата система на Гърция“, казва Moody’s.

Балансът на ELA е спаднал до около 4,5 млрд. евро, или 2% от общите активи, към края на август от 21% през август 2015 г.

Три от шестте оценявани гръцки банки - Piraeus, National Bank и PanCretan Cooperative Bank - са изплатили напълно балансите си към ELA.

Местната политика и социалната нестабилност обаче остават рискове за икономическото възстановяване. „Потенциално продължаващата политическа несигурност в комбинация с по-хлабавия капиталов контрол може да доведе до значително изтичане на депозити“, каза още Moody’s.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
8
 
2
Sakamano до: Иван Митев
преди 9 месеца
Спрете да въртите латерната и обяснете по-подробно какви са щeтитe от ЕЦБ.
6
 
0
 
1
преди 9 месеца
Европейската централна банка (ЕЦБ) подсигурява възникване на щети. Това е източник за страдания и за банките.
Представеното в статията е факт, че Moody’s не зачита ролята на ЕЦБ.
Държавната грешка да няма защита срещу щетите от ЕЦБ продължава и трудностите на банките в Гърция нарастват.
Устойчиви банки в Гърция са възможни само със защита срещу щетите от ЕЦБ.

Още от Европа
Русия е готова да продаде на Турция и бойни самолети