IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Възстановяването на еврозоната може да е по-бавно от очакваното

Ще е необходима допълнителна фискална подкрепа, прогнозира фондът

20:36 | 22.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Еврозоната е застрашена от по-бавно възстановяване на икономиката през 2021 г. от очакваното до момента и може да се нуждае от още стимули в момент, когато континентът е обхванат от нов ръст на случаите на коронавирус, предупреди Международният валутен фонд (МВФ).

Рисковете за спад на икономиката ще останат и през новата година, а времето за възстановяване ще зависи от това колко бързо и ефективно е разпространението на ваксините, отбелязва фондът. Той допълва, че безпрецедентните реакции на национално ниво и на равнище ЕС са помогнали за смекчаване на последиците от кризата.

„Ако динамиката на пандемията не се промени значително през идните месеци, икономическата дейност ще се възстановява по-постепенно от прогнозираното“, пише МВФ в доклад след разговори с членове на еврозоната за общите им политики. Ще бъде необходима допълнителна фискална подкрепа, а правителствата трябва „да проучат варианти за засилване на настоящите фискални правила“. Еврозона Еврозона

Засега МВФ запази прогнозите си за спад с 8,3% тази година на икономиката на еврозоната, в която влизат 19 страни, и ръст от 5,2% през 2021 г.

По-бавно възстановяване вероятно ще създаде дългосрочни „белези“, които може да натежат върху блока в бъдеще, предупреди МВФ и допълни, че напрежението между Великобритания и ЕС заради Brexit засилва несигурността. Великобритания трябва да напусне митническия съюз на блока в края на месеца, а до момента не е постигната сделка за отношенията й с ЕС след това.

Италия и Австрия налагат нови блокади, за да овладеят разпространението на пандемията, а Великобритания е изправена пред ръст на заразените и нов вариант на коронавируса, който накара много страни да затегнат ограниченията за пътуване до и от страната. Тези събития подкопават надеждите за бързо възстановяване, въпреки че разпространението на първите ваксини започна.

Директорите на МВФ изразяват задоволство от пакета от мерки в подкрепа на икономиката Next Generation на ЕС, подчертавайки, че ефективността му ще зависи от „бързото му прилагане, качеството на разходите и възможностите му за катализиране на структурни реформи“.

Фондът препоръча също капиталовите облекчения и мерките за защита на банките да бъдат запазени и след началото на възстановяването.

Във връзка с инфлацията МВФ съобщи, че „очаква тя да нараства постепенно и да остане под средносрочната цел на Европейската централна банка през по-голямата част от прогнозния хоризонт“.

Фондът похвали допълнителните парични стимули, обявени този месец от ЕЦБ, но предупреди, че може да е необходима още подкрепа, особено ако рисковете за спад на икономиката се материализират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
МВФ: Възстановяването на еврозоната може да е по-бавно от очакваното Но възстановяването на САЩ в винаги по-бързо от очакваното!Ти да видиш чудеса!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още