IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарушаването на Covid правилата коства поста на председателя на Credit Suisse

Вместо да бъде в карантина, Антонио Орта-Осорио е посетил финал на тенис турнира „Уимбълдън“

12:25 | 17.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Борда на директорите на Credit Suisse Group AG Антонио Орта-Осорио напуска глобалната банка след разследване на Борда за пътуванията му и личното му поведение, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на източници от банката.

Credit Suisse съобщи късно в неделя, че Орта-Осорио е подал оставка след разследване, възложено от борда. То е разгледало поведението му, включително пътувания, които са нарушили държавните правила, свързани с Covid-19, и използването на корпоративни самолети за лични цели. Той се присъедини към борда на Credit Suisse преди по-малко от година.

Credit Suisse съобщи, че членът на борда Аксел Леман ще поеме позицията на председател, считано от момента. Леман, бивш изпълнителен директор в UBS Group AG, се присъедини към борда на Credit Suisse в края на 2021 г. и е председател на неговата комисия по рисковете, пише The Wall Street Journal.

„Съжалявам, че някои мои лични действия доведоха до трудности за банката и повлияха на способността ми да я представлявам вътрешно и външно“, казва Орта-Осорио. Той пояснява, че е убеден, че оставката му е в най-добрия интерес на банката.

Според изявлението съветът на директорите на банката ще предложи Леман да бъде избран за председател на съвета на годишното общо събрание на 29 април. С назначаването на Леман Credit Suisse приключва експеримента си с ръководител на борда на директорите, който не познава отблизо финансовия център в Цюрих, след по-малко от година.

В продължение на години Леман гради кариера в конкурентната банка UBS. Там той е член на Борда на директорите и отговаря за основния бизнес в Швейцария. Считан е и за експерт в областта на управлението на риска и до 2015 г. е топ мениджър по риска в Zurich Insurance. Едва през миналата година той се присъединява към надзорния съвет на Credit Suisse, където отговаря за контрола на управлението на риска. Сега от него зависи да внесе спокойствие в банката, която от години е в постоянна криза.

Аферата, заради която Орта-Осорио губи работата си, е предизвикана от нарушение на карантинните правила в Швейцария. Португалският мениджър е пътувал от Лондон до Цюрих в края на ноември и няколко дни по-късно е отпътувал за Иберийския полуостров. По онова време Швейцария бе включила Обединеното кралство в списъка си с предупреждения заради разпространението на варианта омикрон. Според швейцарското законодателство Орта-Осорио е трябвало да бъде поставен под десетдневна карантина, както разкрива швейцарският вестник Blick.

В публичното си извинение Орта-Осорио се бе замесил в неистини. Според съобщения в медиите след разследване на борда на директорите е установено друго нарушение във Великобритания. Вместо да влезе в карантина след влизането си в Лондон, топ мениджърът е посети; финала на тенис турнира „Уимбълдън“.

Въпреки това оставката му е изненадваща: още в края на декември основният акционер Harris Associates изрази подкрепата си за Орта-Осорио. В отговор на двойния провал на Credit Suisse около хедж фонда Archegos и фондовете Greensill бившият ръководител на Lloyds се зае да реформира управлението на риска и културата на банката. Но очевидно вече не е в състояние да го прави поради собственото си неправомерно поведение.

За това говорят и думите, с които Северин Шван, главен изпълнителен директор на Roche и заместник-председател на Съвета на директорите на Credit Suisse, може да бъде цитиран: „Уважаваме решението на Антонио Орта-Осорио и сме му задължени за неговото лидерство при определянето на новата стратегия, която ще продължим да прилагаме през следващите месеци и години“.

Темата е поражение и за Шван: влиятелният фармацевтичен мениджър е член на борда на директорите на банката от 2014 г. насам. От 2017 г. насам той е висшият външен надзорник, който трябва да контролира ръководителя на борда. По време на неговия мандат Credit Suisse извърши редица нарушения на принципите на добро корпоративно управление, включително шпиониране на бивш топ мениджър. Но вниманието към Шван бе привлечено и от нарушенията на пандемичните правила, извършени от наетия от него Орта-Осорио.

Въпреки прибързаното си напускане Орта-Осорио смята, че банката е добре подготвена за бъдещето: „Стратегическото преориентиране на Credit Suisse ще създаде ясен фокус върху укрепването на ядрото, опростяването на бизнес модела и инвестирането в растеж." Португалецът представи новата си стратегия за банката през ноември 2021 г. Тя предвижда свиване на инвестиционното банкиране и по-силен фокус върху управлението на благосъстоянието - подобно на основния си конкурент UBS.

Леман иска да се придържа към плана на своя предшественик: „С новата ни стратегия сме поели правилния курс и ще продължим да утвърждаваме по-силна култура на риска в цялата банка“, казва той. Сега искал да се увери, че това ще бъде изпълнено бързо и дисциплинирано. Вероятно ще обърне специално внимание на дисциплината на своите топ мениджъри, заключава Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Махнали са го заради ползването на корпоративен самолет за лични цели, а не заради ковид правилата. Не ставайте смешни , вижда се че Ковидът издиша от всякъде. Колкото и да помпате няма смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още