Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Опозиция от всички страни застрашава сливането на Deutsche Bank и Commerzbank

Акционери, синдикати, ръководство и дори обикновените граждани на Германия са против обединението, което въпреки това може да се осъществи

Опозиция от всички страни застрашава сливането на Deutsche Bank и Commerzbank

Снимка: Ройтерс

Преди по-малко от две седмици ръководствата на Deutsche Bank и Commerzbank се съгласиха да разгледат непредубедено идеята за сливане между двете финансови институции. Но почти всеки ден оттогава насам усилията им се подкопават от външни и вътрешни фактори.

Насърчавани от германското правителство, главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиян Зевинг и неговият колега от Commerzbank Мартин Цилке изчисляват какъв трябва да е размера на съкращенията на разходите и пазарния дял, за да бъде сделката за над 20 млрд. долара успешна.

Още по темата

И макар нито един от двамата да не е особен почитател на идеята за обединението, те са се съгласили да ѝ дадат шанс, съобщават запознати пред Bloomberg.

Двете банки все още са отдадени една на друга, но шансовете за постигане на споразумение намаляват, посочват източници на агенцията, запознати с хода на преговорите. Това, което никой не предвиди, беше тълпата акционери, според които обединението е рецепта за неуспех. Служителите на Commerzbank възроптаха, синдикатите са недоволни, някои от най-големите акционери на Deutsche Bank – включително правителството на Катар, гледат с недоверие на плана.

Нараства скептицизмът и в самите банки. Deutsche Bank се притеснява от необходимостта да се направи нова оценка на кредитното портфолио на Commerzbank, посочват източници. Втората от своя страна прави оценка на готовността на Deutsche Bank да преструктурира звеното си за инвестиционно банкиране.

На този фон против сделката се обявиха и германските граждани. Близо 43% от жителите на страната са против сливането, показва проучване на социологическата агенция Insa, цитирано от Ройтерс. В същото време едва 17% от допитаните подкрепят обединението на двете най-големи германски банки.

От изследването, в което участие са взели 2012 души, става ясно още, че 30% нямат мнение по въпроса, а 10% са отказали да отговорят. Като се вземат предвид само тези от допитаните с мнение, то тогава става ясно, че 71% от хората са против, а 29% за.

Едно по-широко принципно разделение също оказва ефект върху евентуалното сключване на споразумение между финансовите институции. Докато Commerzbank е фокусирана върху търговията на дребно с клиенти и малък и среден бизнес, то Deutsche Bank остава най-голямата инвестиционна банка в Европа. Нищо не показва толкова добре контраста, колкото бонусите: Commerzbank е отпуснала средно 3200 евро на човек, а служителите на Deutsche Bank са получили почти седем пъти повече.

И въпреки всичко казано сливането все пак може да се осъществи. Банките обявиха, че водят преговори в средата на март след по-значително поевтиняване на акциите им през миналата година, отразяващо неуспешните планове за реформи и предизвикващо притеснения във финансовото министерство в Берлин относно състоянието на финансовите институции. Спекулациите за възможно обединение започнаха още през юни миналата година.

И макар Зевинг и Цилке да проведоха няколко срещи оттогава насам, то изпълнителният директор на Deutsche Bank е особено против сливане с надеждата, че неговият план за възстановяване на банката все пак ще има успех.

Той обаче смекчи позицията си след особено слабото четвърто тримесечие и подкрепата на Берлин, посочват източниците на Bloomberg.

По-рано председателят на надзорния съвет на Deutsche Bank Паул Ахлайтнер заяви, че решението за това какво ще се случва оттук-нататък ще бъде взето преди 26 април.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Повечето европейски индекси приключиха със спадове заради страха около пандемията