IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отличникът от пролетта Австрия е залята от втората вълна на Covid-19

Виена въведе тристепенна система за опасност от зараза, оказала се неефективна, баровете отново бяха претъпкани, хоровете и оркестрите отново можеха да репетира

08:35 | 19.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/CHRISTIAN BRUNA</em></p>

 Снимка: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Хвалена как преди управляваше кризата, от днес Австрия отново е под карантина, а правителството е изправено пред небивали критики в медиите, от експерти и опозицията заради неадекватната си реакция.

„Липса на прогноза“, „безотговорно поведение“: коалиционното правителство на консерваторите на канцлера Себастиан Курц и еколозите е залято от упреци, откакто в събота обяви, че се налага училищата и магазините да бъдат затворени за поне три седмици, пише в цитиран от БТА анализ за AP Блез Гокелен.

Като се започне с тези на ръководителката на социалдемократическата опозиция, лекарка и бивш министър на здравеопазването, за която въвеждането на забрана за излизане от вкъщи и спирането на икономиката "безспорно са израз на пълна загуба на контрол".  

„Именно заради правителството Австрия премина от статута си на държава образец към този на предупредителна червена лампа по отношение на заразите", отсече Памела Ренди-Вагнер, слагайки край на националния консенсус.

Стремително разпространение

Средният брой на заразени за денонощие вчера беше 809 на 1 милион жители за последните 7 дни, според сайта Our World in Data („Светът във факти"), което е много повече, отколкото в САЩ (460) и съседна Германия (221).

Австрийското правителство реши днес да затвори училищата и магазините за стоки, които не са от първа необходимост, две седмици след въвеждането на частична карантина, която не успя да забави бързото разпространение коронавируса в страната.

До 6 декември са позволени излизания от вкъщи само по съвсем  конкретни обстоятелства (пазаруване, професионални и медицински причини, спорт или разходка).

От началото на ноември беше въведена частична карантина и  вечерен час. Ресторантите, музеите, концертните зали, спортните обекти бяха затворени, но броят на случаите продължи да се увеличава експлозивно.

Относително пощадена от първата вълна, тази страна с 8,9 милиона жители, една от първите преминали към пълна карантина през пролетта, всъщност регистрира вчера 4657 новозаразени срещу "само" 1000 в началото на октомври и болничната система е напът да се претовари.

„Аварийно спиране"

Следователно нова карантина е „необходима“ според Оливер Яук, който като много австрийци, отиде вчера следобед да направи последни покупки, след докато ресторантът му вече е затворен.

Но със сигурност бихме могли да го избегнем и би трябвало да приложим по-рано други мерки", съжалява този прехвърлил петдесетте години виенчанин, интервюиран от AFP на голямата търговска улица в центъра на столицата.

Консервативният всекидневник Die Presse в неделя се оплака от "липсата на планиране от страна на правителството".


Австрийският канцлер Себастиан Курц.

Либералният му конкурент der Standart насочи вниманието към "поредицата лоши решения" на министъра на здравеопазването от партията на "Зелените" Рудолф Аншобер, довели директно до настоящото "аварийно спиране".

„Прекарахме лятото, натискайки педала на газта", заяви сурово във вестниците вирусологът от Медицинския университет Кристоф Щайнингер, коментирайки икономическото възстановяване.     

„Притиснати до стената"

Виена въведе тристепенна система за опасност от зараза, оказала се неефективна, баровете отново бяха претъпкани, хоровете и оркестрите отново можеха да репетират и да дават представления.

Поразена на 2 ноември от атентат, за пръв път от десетилетия, Австрия трябваше да мисли и за друго, отделяйки ресурсите си за проследяване на евентуални съучастници на джихадиста.

"Хората са уморени, кръжат конспиративни теории, очевидно се правят грешки, но това е нормално и опозицията излиза на предна линия: националното единство е подкопано от втората вълна", обобщава за АФП политологът Юлия Партаймюлер от Виенския университет.

Медицинските сестри и лекарите "са притиснати до стената", от политическата класа обаче зависи да ги защити от ситуация, при която трябва да избират кои пациенти да лекуват, отсича зеленият депутат Ралф Шалмайнер.

Австрия разполага с между 2500 и 3000 легла в интензивни отделения. А в Тирол 83% от местата, запазени за пациенти, заразени с коронавирус, вече са заети, казва националната агенция по здравеопазване. Твърде забавена или не, но надпреварата с времето вече започна, заключава Блез Гокелен, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Първата снимка е като от някоя африканска диктатура. Двама човека пазаруват и двама полицаи ги следят. Добре, че са надписите "Polizei" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
оркестрите и са си репетират, спортистите си тренират, децата си хоат на училище и детски градини щот ората видеха че тва е тъпотия и продължават да си житкат, всички на раота само ресторантите ньет, макар че са отворени само за доставки т.е. дефакто бачкат и те .... и чакаме глобалистите да видим ко ше измислят пак. В Швабия иаме протести за смяната на закона за Епидемии и Пандемии даже и лекарите са там навънка да протестират, що са там кат е смъртноносно и мега зле ненам, треа наще спецове да кажат ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още