IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Пелегрини: ЕС може да предостави на ЕК мандат за преговори със САЩ за нулеви мита

Официалното одобрение на този мандат може да бъде направено през април

19:00 | 21.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел би трябвало още утре да бъде постигната политическа договореност за предоставяне на мандат на Европейската комисия (ЕК) за преговори със САЩ за нулеви търговски мита върху промишлените стоки, заяви премиерът на Словакия Петер Пелегрини. 

Официалното одобрение на този мандат може да бъде дадено още през април.

"За търговията водим интензивен диалог с еврокомисаря Сесилия Малмстрьом. Тя ни информира докъде сме стигнали досега в преговорите със САЩ. Разчитаме, че ще можем да постигнем малко споразумение само за търговията с промишлени стоки, без да засягаме аграрните стоки. Надяваме се да се договорим за нулеви мита и от двете страни. Това ще увеличи износа на САЩ към страните от ЕС с 9%, а износът от Европа за САЩ - с 8 на сто", заяви Пелегрини.

Словашкият министър-председател се надява още утре в заключителното комюнике „да се отбележи, че срещата на върха е дала указание на Съвета на ЕС да приеме този мандат на следващата планирана среща“ през април.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още