Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Планът "Юнкер" е мобилизирал инвестиции за почти 410 млрд. евро към юни 2019 г.

До 2020 г. вложенията ще създадат 1,4 млн. работни места и ще увеличат БВП на ЕС с 1,3%, изчисляват от ЕК

Планът "Юнкер" е мобилизирал инвестиции за почти 410 млрд. евро към юни 2019 г.

Снимка: Архив, Ройтерс

Към юни 2019 г. одобрените по плана „Юнкер“ проекти са привлекли инвестиции на стойност почти 410 млрд. евро, отчита Европейската комисия (ЕК).

Одобрените проекти по плана са на стойност 75 млрд. евро и се намират във всички държави членки на Европейския съюз (ЕС). Петте страни с най-много инвестиции в съотношение към брутния вътрешен продукт (БВП) са Гърция, Естония, България, Португалия и Латвия.

Очаква се около 952 000 стартиращи предприятия и малки и средни предприятия да се възползват от подобрения достъп до финансиране.

От тази сума 55,2 млрд. евро са за инфраструктурни и иновационни проекти, одобрена от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Те следва да генерират допълнителни инвестиции от 252,5 млрд. евро.

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), който е част от групата на ЕИБ, е одобрил споразумения с банки посредници и фондове за финансиране на малки и средни предприятия на стойност почти 20 млрд. евро. Те се очаква да генерират допълнителни 155,9 млрд. евро допълнителни инвестиции.

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, коментира, че това е огромно постижение, което показва, че като се използва малка част от бюджета на ЕС като гаранция, могат да се привлекат частни инвестиции за общественото благо.

„Ние почти сме постигнали целта си от 500 млрд. евро до края на 2020 г. Комисията ще продължи да мобилизира инвестиции в рамките на програмата InvestEU от 2021 г. нататък“, допълва той.

Въз основа на одобрените до юли 2018 г. проекти Комисията и ЕИБ изчисляват, че планът „Юнкер“ вече е подкрепил 750 000 работни места и е увеличил БВП на ЕС с 0,6%. До 2020 г. планът „Юнкер“ ще създаде 1,4 млн. работни места и ще увеличи БВП на ЕС с 1,3%.

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: Европа план Юнкер

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Милен Керемедчиев: Фон дер Лайен е повече френски, отколкото германски кандидат