Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Посланикът на Берлин у нас: Германия не би могла да съществува без ЕС

Обратното обаче също важи, смята посланик Кристоф Айххорн

Посланикът на Берлин у нас: Германия не би могла да съществува без ЕС

Снимка: Getty

Сама, без Европейския съюз, Германия не би могла да съществува - нито политически, нито икономически. Това заяви германският посланик в България Кристоф Айххорн в интервю за „Събота 150“ по БНР.

Според него обаче и обратното важи - като голяма страна членка на ЕС, като убедени европейци, като най-големия нетен платец в бюджета на Евросъюза Германия се опитва да носи отговорност за всички в европейската общност.

„Има един много добър цитат на бивш белгийски външен министър, и той важи за Германия, за България и за всички останали в Европа. Ако разсъждаваме в световен мащаб, в Европа има само малки държави. Някои вече са го разбрали, други - още не“, заяви Айххорн пред националното радио.

Още по темата

По темата за членството на Западните Балкани в Европейския съюз посланикът потвърди отново подкрепата на Берлин за „ясна перспектива за членство“.

„За тази европейска перспектива работим много тясно с България, в рамките на Берлинския процес, където участва и Република Северна Македония“, посочи Айххорн.

По думите му Западните Балкани „със сигурност“ ще бъдат една от важните теми по време и на германското европредседателство, както и за следващите ротационни председатели Португалия и Словения.

Въпреки това сянката на здравната криза с коронавируса ще продължава да се усеща. „Пределно ясно е обаче, че в момента коронакризата изисква цялото ни внимание. Дълго ще ни занимава тази криза. Но въпреки това не бива да загърбваме и други важни теми като Западните Балкани, климатичните промени, миграция, отношенията ни с Африка и т.н. Все още е рано да навлизаме в детайлите на нашите приоритети. Започваме на 1-ви юли и в момента в Берлин се работи много трескаво по програмата“, заяви посланик Айххорн пред БНР.

„За Европа трябва да се говори и емоционално. Защото иначе говорим само за бюджети и пакети помощ срещу кризата, за милиарди евро. Всичко това е вярно и важно, но не докосва сърцата на хората“, коментира още той.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси