IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване: Европа ще има газ тази зима дори и при провал на преговорите между Киев и Москва

Природният газ в Германия би могъл да поскъпне умерено, но няма да има нарушаване на доставките, посочват от германски енергиен институт

19:20 | 04.12.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европа няма да остане без газ тази зима, дори да не бъде сключена нова сделка за доставка на руско синьо гориво през Украйна, когато действащото споразумение изтече в края на месеца. Това сочи публикувано днес германско проучване, цитирано от Ройтерс. 

"Газовите доставки за зимата са подсигурени, дори и да се провалят преговорите за транзит на газ от Русия през Украйна за Европа", е установило изследването, направено от Института за енергийна икономика (EWI) в Кьолн.

Отбелязва се, че газът в Германия би могъл да поскъпне умерено, но няма да има нарушаване на доставките.

Хранилищата са пълни, цените бележат многогодишни сезонни минимуми заради глобалното свръхпредлагане, а интерконекторите са доста по-добри, отколкото преди 10 години, когато Русия и Украйна влязоха в спор за цените и плащанията, допълва институтът.

Москва твърди, че не иска "газова война" с Украйна като тази през 2009 година, която наруши доставките за много европейски страни, преди да бъде подписано сегашното споразумение.

Русия обяви, че утре може да има нови тристранни преговори, ако участващите компании - руската Газпром и украинската Нафтогаз - са готови.

Сегашното споразумение за доставка на руски газ за Украйна и транзит към Европа изтича на 31 декември. Ново все още не е подписано, а разговорите са усложнени от въпроси като арбитражните процедури и анексирането на Крим от Русия. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
Стоене , *** ти верно не се правиш ... наистина си такъв !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Това е целта на джуджани, да прекрати транзита през Украйна. Желанието му е да лиши украинците от газ, която те получават уж от реверсивни доставки, а всъщност остава директно от транзита за Европа. Забравя че Германия настоява за 60 млрд през украинското трасе, за да разреши използването на СП-2. Но каквото и да прави джуджани изгуби играта. LNG се доставя в Европа на цени под 200 долара за 1000 куб метра. Той е наясно, затова и се зъби на България. Не очаквах, но искрено се зарадвах на факта, че и момчето от Банкя също му се озъби. Мъжете се отнасят с теб така, както ти се отнасяш с тях. PS Омръзна ми този мало.умник Императора да обяснява колко много Германия се нуждае от СП-2. Всъщност само 20% от капацитета е предвиден за Германия, останалото количество е основно за Баумгартнер(Австрия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още