Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Shell планира да разшири своя газов и петролен бизнес в Русия

Британско-холандската компания ще се насочи към петролните проекти в Западен Сибир и тези за втечнен природен газ, заяви вицепрезидентът на дружеството Седрик Кремерс

Shell планира да разшири своя газов и петролен бизнес в Русия

Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Британско-холандската енергийна компания Royal Dutch Shell възнамерява да разшири своя бизнес в Русия, като се съсредоточи върху петролните проекти в Западен Сибир и тези за втечнен природен газ (LNG), заяви пред журналисти вицепрезидентът на компанията Седрик Кремерс, цитиран от ТАСС.

"Разбира се, ние разширяваме нашия петролен бизнес в Западен Сибир и целта ни е да се разраснем и допълнително да разширим присъствието си тук. Що се отнася до газа, ние сме основни играчи на пазара на LNG. Вярваме, че Русия може да стане глобален лидер на този пазар. Нашата цел е да разберем как да укрепим и подобрим позицията си в Сахалин. Всички знаят, че има технически затруднения там ", коментира Кремерс. 

Още по темата

Проектът „Сахалин-2“

Развитието на проекта „Сахалин-2“ не е спряно, въпросът е на дневен ред, посочи Кремерс пред репортери. Според него оценката на ресурсната база за третата фаза на проекта може да отнеме повече от година.

В същото време вицепрезидентът на Shell вярва, че времето няма да повлияе на конкурентната позиция на проекта, който се намира в близост до основните потребители.

През ноември 2019 г. Ройтерс съобщи, че разширяването на центъра за производство на втечнен природен газ „Сахалин-2“ е спряно поради липса на ресурсна база, международните санкции и плановете на Газпром да разшири доставките на газ за Китай.

Проектът „Северен поток 2“

Shell, която е един от партньорите на „Газпром" в изграждането на газопровода „Северен поток 2", остава ангажиран с проекта, заяви Кремерс.

„Вярваме, че този проект е изключително важен за енергийната сигурност в Европа", допълни той.

„Транспортът чрез газопроводи има своите предимства и затова подкрепяме проекта“, отбеляза Кремерс.

„Северен поток 2“ е международен проект за изграждане на газопровод, който ще доставя руски газ през Балтийско море до Германия, заобикаляйки транзитни държави, като Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни.

Новият газопровод е с дължина 1200 километра, като следва основно същия маршрут като този на „Северен поток“. Капацитетът на газопровода ще бъде 55 милиарда кубически метра годишно.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
11
 
1
преди 5 месеца
Shell планира да разшири своя газов и петролен бизнес в Русия

Къде е НАТО?
Къде е ЕС?
Къде са санкциите?
Къде е Тръмп?
Къде е Конгреса?
Къде са евро-атлантическите ценности?
Къде са троловете най-накрая?

За Балкански поток може, за Шел не може?!!!!
Мат. 12:34-37

Още от Европа
ЕП призова за общи минимални стандарти за качествено здравеопазване