IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спечели ли битката в Европейския парламент Урсула фон дер Лайен?

Новият ръководител на ЕК ще се сблъска с последиците от Brexit, бюджетните неволи на Италия и нежеланието на Полша и Унгария да следват демократичните правила

19:40 | 16.07.19 г.
<p>
	Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Това е въпрос, който си задават всички, след като на кандидатът за председателския пост на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ѝ предстои да спечели гласовете на Европейския парламент по-късно днес. Въпреки че някои политически групи се обявиха открито против нея, други остават разделени относно различни аспекти на предложената от нея политика, пише Euractiv.

60-годишната консерваторка беше избрана от ръководителите на държавите и правителствата на Европейския съюз (ЕС) по-рано този месец да замени Жан-Клод Юнкер като председател на ЕК.

Но тя трябва да спечели мнозинство в асамблеята на ЕС, за да получи работата. 

Ако  Фон дер Лайен не успее, тогава Европа ще бъде изправена пред едно лято на институционални борби между Европейския парламент и 28-те лидери на ЕС в Съвета. В края на седмицата вероятно ще трябва да се свика извънредна среща на високо равнище на блока, за да се определи нов кандидат.

Ако победата на германката бъде осигурена благодарение на евроскептичните депутати, позицията ѝ ще бъде отслабена още преди тя да се превърне в първата жена-ръководител на Комисията през ноември.

Бившият германски министър на отбраната имаше едва две седмици, за да представи своите виждания, след като лидерите на ЕС я избраха за кандидат след напрегната тридневна среща на върха, отхвърляйки кандидатите, одобрени преди това от Парламента.

Фон дер Лайен се обърна с поредица от писмени обещания към главните дясноцентристки, социалистически и либерални блокове, които биха могли да ѝ осигурят необходимите 374 гласа в ЕП.

Тя обяви, че ще се оттегли от германското правителство на Ангела Меркел тази седмица, без значение от резултата на вота, подчертавайки своите общоевропейски амбиции.

Врагове и приятели

Вече е ясно, че Зелените и Европейската обединена левица/Северна зелена левица няма да я подкрепят. Но други политически групи изглежда все още не са взели окончателно отношение по въпроса.

След вътрешна среща на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D) стана ясно, че Германската социалдемократическа партия ще гласува категорично срещу Фон дьо Лайен. Представителите на партията я държат отговорна за "неуспехите" на германското министерство на отбраната,. Те също така осъдиха нейната позиция по отношение на върховенството на закона.

Френските социалисти, от своя страна, също са скептични, докато испанците и италианците клонят към „да“. Междувременно белгийските социалисти споделят, че са доволни от обещанията на фон дер Лайен в писмото си до S&D в областта на околната среда и устойчивото развитие. И въпреки че шведите намират нейните виждания за приемливи, те искат повече усилия в областта на миграцията.

Въпреки че Фон дер Лайен е от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), парламентарната група също изглежда разделена. Част от ЕНП все още са огорчени, че техният официален кандидат Манфред Вебер не беше избран от Европейския съвет. А полските евродепутати вероятно ще гласуват против Фон дер Лайен, тъй като ЕНП не успя да осигури пост за бившия премиер на Полша Беата Шидло.

В Италия евроскептичната партия "Лига" и антисистемното движение "Пет звезди" вероятно ще подкрепят Фон дер Лайен. Двете управляващи партии в Италия не искат да са контра на премиера Джузепе Конте, който подкрепи кандидатурата ѝ на неотдавнашна среща на върха на ЕС.

Твърде малко „да“

Подкрепата за Урсула фон дер Лайен на предстоящия вот ще бъде значително по-слаба от тази, която Жан-Клод Юнкер получи преди пет години, смята европейски представител, запознат с темата.

Бившият министър-председател на Люксембург получи 422 гласа, като всичко по-малко от 400 ще да се смята за разочароващ резултат за германката, майка на седем деца.

Новият ръководител на ЕК трябва да поеме властта на 1 ноември, веднага след последния краен срок за излизането на Великобритания от блока.

Председателят ще се сблъска с последиците от Brexit, бюджетните неволи на Италия и бунтът на Полша и Унгария срещу правилата за либерална демокрация, установени от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още