Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

S&P Global повиши перспективата пред Гърция до положителна

Рейтинговата агенция сега вижда засилена политическа стабилност, която подкрепя гръцките банки и икономиката

S&P Global повиши перспективата пред Гърция до положителна

Снимка: Архив Ройтерс

Рейтинговата агенция S&P Global Ratings обяви в петък, че повишава перспективата пред Гърция до положителна от стабилна, като в същото време потвърди рейтинга В+/В, съобщава Ройтерс.

Перспективата отразява потенциалното подобрение, ако гръцките власти засилят конкуренцията на продуктовите пазари, заздравят правата на собственост, облекчат процедурите по банкрут и подобрят изпълнението на договорите, заяви S&P.

Още по темата

Рейтинговата агенция сега вижда засилена политическа стабилност, която подкрепя гръцките банки и икономиката, добавяйки, че прогнозите за растежа на страната ще се подобрят в резултат на частните инвестиции в туризма и логистиката заради големите публични инфраструктурни проекти.

Очаква се реалният растеж на брутния вътрешен продукт да бъде между 2% и 2,5% през следващите три години, заяви S&P.

Миналия месец агенцията повиши рейтинга си за дългосрочния дълг на Гърция, базирайки се на намалени дългови рискове в резултат на създаването на парични буфери и удължаване матуритета по задълженията си.

Председателят на Еврогрупата Марио Сентену каза миналия уикенд, че страните от еврозоната ще разпределят финалните 15 млрд. евро от спасителния заем към Гърция през август.

Гърция разчита основно на пари, заети от правителствата в еврозоната с три спасителни заема от 2010 г. насам, когато загуби достъпа си до пазарите заради надутия бюджетен дефицит, огромния публичен дълг и неефективната икономика и социална система.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
3
 
1
преди 10 месеца
Да приемат челиния холандски опит и да включат в БВП и доходите от публичните домове. Току виж цифрите станали и по-оптимистични....

Още от Европа
Оптимизмът на европейските борси се понижи в очакване на решението на Фед