IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Съвместният дълг на ЕС трябва да си остане изключение

Към финансовата помощ трябва да бъдат приложени строги условия и механизми за контрол, според президента на Бундесбанк

11:48 | 26.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Решението на европейските лидери да издадат съвместен дълг за финансиране за спасителния пакет заради коронавирусната криза трябва да остане изключение и да не служи като план за бъдещи бюджетни предизвикателства, коментира президентът на германската централна банка Йенс Вайдман, цитиран от Ройтерс.

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) тази седмица сключиха историческа сделка за мащабен стимулиращ план за икономиките след среща на върха, продължила почти 5 дни, припомня информационната агенция.

Споразумението проправя пътя на Европейската комисия (ЕК) – изпълнителният орган на ЕС, да набере до 750 млрд. евро на капиталовите пазари от името на всички 27 държави членки на ЕС. Това е безпрецедентен акт на солидарност за почти седем десетилетия на интеграция.

„Важно е, че ЕС доказа способността си да действа в криза“, коментира Вайдман пред медийната група Funke в интервю. Той допълва, че демонстрирането на солидарност  и във финансово отношение е най-правилното нещо в настоящата криза.

Според него обаче, че този механизъм трябва да си остане изключение и че към финансовата помощ трябва да бъдат приложени строги условия. „Необходими са механизми за контрол, за да се гарантира разумното и ефективно използване на средствата“, посочва той.

„Като цяло смятам, че общият дълг за обширни трансфери е под въпрос. Най-малкото, пакетът не трябва да служи като трамплин мащабният дълг на ЕС да се ползва за редовно финансиране на домакинствата “, казва той.

Йенс Вайдман коментира и текущото развитие на ситуацията в САЩ, важен търговски партньор за Германия. „САЩ отпуснаха някои от мерките си рано и сега на места отново ги затягат. Това  със сигурност е трудно за икономиката“, коментира той.

„Във всеки случай това показва колко важно е да бъдете бдителни, да следите внимателно процеса на разпространение на инфекцията и да предотвратите появата на взрив“, посочва още той.

По думите на Вайдман най-голямата икономика в Европа е преминала пика на пандемията, както и ниската точка на икономическата криза. Продажбите на дребно отново растат, както и производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Разбира се че съвместния дълг ще си остане изключение... докато дойде зимата с новия сезонен грип. Зимата идва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още