Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Великобритания иска да увеличи износа си до 35% от БВП

Страната се стреми да разшири търговските си връзки с останалата част от света, заяви днес британският министър на международната търговия Лиъм Фокс

Великобритания иска да увеличи износа си до 35% от БВП

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания цели да увеличи износа си до 35 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) след излизането си от ЕС, стремейки се да разшири търговските си връзки с останалата част от света, заяви днес британският министър на международната търговия Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс.

Фокс обаче не даде срокове за постигане на целите.

Министерството на международната търговия бе създадено след решението на британците да излязат от съюза през 2016 година. Според ведомството 400 000 компании са на мнение, че могат да изнасят стоки, но не го правят.

Министерството уточни, че изнесените миналата година стоки и услуги представляват 30 процента от брутния вътрешен продукт.

Очертавайки новата износна стратегия на страната пред бизнес аудитория в Лондон, Фокс каза, че Brexit е шанс да се използват възможностите, предоставени от променящия се модел на световната търговия.

Трябва да повишим амбициите си, да разширим хоризонта си и да разширим времевия мащаб. Европа е и ще продължи да бъде важен пазар за нашите стоки и услуги, но има свят и отвъд Европа и време след Brexit, посочи той.

Около 90 процента от световния икономически растеж през следващите 10-15 години се очаква да се генерира извън ЕС, допълни той.

Правителството посочва, че по-доброто използване на британските дипломатически връзки, онлайн инструменти и финансова подкрепа за износа от правителството са сред мерките, които се осъществяват, за да се насърчат компаниите да изнасят.

Стратегията е критикувана за липса на подробности.

ЕС е най-големият търговски партньор на Великобритания и покрива 44 процента от британския износ през 2017 година.

Подкрепящите Brexit казват, че една от ползите от напускането на ЕС ще бъде свободата да сключват нови търговски споразумения независимо от блока.

Противниците на Brexit заявяват, че Великобритания няма да има същата тежест в преговорите, когато преговаря сама.

Фокс, който е поддръжник на Brexit, през последните две години обикаля света с цел да изтъкне ползите в търговията от сътрудничеството с Великобритания след излизането й от Евросъюза и за да води предварителни разговори за евентуални бъдещи търговски преговори. 

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Веднага след Брекзит ще постигнете целта - като ви падне БВП с 20% :D

Още от Европа
Кадър на деня за 20 май