IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street привлича европейските IPO-та все по-бързо

Само от началото на годината в листванията в Ню Йорк са набрали 9,5 млд. долара, най-много за последните 20 години

19:33 | 23.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските компании се насочват към листване на борсата в САЩ с най-бърз темп от две десетилетия, привлечени от обещанието за високи оценки, съобщава Bloomberg.

Швейцарският производител на кецове On Holding AG, подкрепен от тенис звездата Роджър Федерер, съобщи в понеделник, че ще отиде на борсата в Ню Йорк. „Миньорът“ на биткойни Argo Blockchain също е подала документи за американско IPO в петък. Британската финтех компания Wise Plc също планира да продава американски депозитарни разписки.

Тези първични публични предлагания (IPO) ще увеличат още сумата от 9,5 млрд. долара, набрани от листвания на европейски компании в Ню Йорк само от началото на годината. Тя е и най-голямата за този период от време от 2000 г., показват данни, събрани от Bloomberg.

Притокът на трансатлантически листвания карат правителствата и борсите на Стария континент да действат, правейки IPO-тата у дома по-привлекателни, особено за компаниите в начален етап на развитие. Лондон обмисля регулаторни промени за привличане на технологични компании, а в Германия местни политици предлагат създаването на борса за местни стартъпи.

Компаниите обаче са привлечени от САЩ със силни ръстове през първия ден на търговия, както и от готовността на инвеститорите да харчат много за акции, най-вече в нови или горещи сектори.

„Оценките в САЩ обикновено са по-високи, най-вече за непечеливши или млади технологични компании“, посочва Гавин Лаундър, фонд мениджър в Legal & General Investment Management.

Притокът на европейски компании към Ню Йорк не се очаква да секне скоро. Bloomberg съобщи в петък, че PAI Partners обмисля да изведе на пазара в САЩ холандския си бизнес за ботилиране Refresco, а италианската космическа компания Leonardo може да преразгледа плановете си за американско IPO, които бяха замразени през март.

На този фон все пак има и по-несигурни компании: Teads BV, звеното за дигитална реклама на телекома Altice, както и производителят на слухови апарати Hear.com NV отложиха американските си IPO-та.

В същото време не всички европейски компании се представят добре на Wall Street. След като първоначално поскъпнаха с една трета през първата си сесия през май, акциите на шведската компания за растително мляко Oatly Group сега се ъргуват с понижение от над 6% спрямо цената на IPO-то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още