IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от 20 години Fraport отчита годишна загуба

След първото блокиране преди почти година 80 на сто от 225 000 служители на оператора работят на по-кратки смени

12:04 | 16.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

За пръв път от около 20 години германският летищен оператор Fraport влезе в зоната на загубите. Нетният резултат на компанията е минус 690 млн. евро през миналата година - заради последствията от пандемията. Приходите от продажби са намалели наполовина до 1,45 милиарда евро, обяви Fraport във вторник сутринта преди откриването на борсовата сесия. Пандемичната 2020 година ще има последици и за акционерите – те няма да получат дивидент.

„Можем да погледнем назад към една изключително предизвикателна година“, цитиран е главният изпълнителен директор на компанията Щефан Шулте в изявление на компанията: „Но виждаме светлина в края на тунела“. С напредването на програмите за ваксинация и възможностите за тестване въздушният трафик може да бъде възстановен отново най-късно до лятото, смята той.

Както всички летищни оператори, Fraport страда от причинената от коронавируса криза, която продължава вече година. През изминалата финансова година броят на пътниците в най-големия летищен център в Германия (Франкфурт) е спаднал с почти 73% до 18,8 милиона пътници. Групата трябваше да се справи и с понякога сериозния спад в броя на клиентите в своите международни участия, например в Перу, Бразилия, Гърция, Турция или Китай.

След първото блокиране преди почти година 80 на сто от 225 000 служители на Fraport работят на по-кратки смени. 1300 позиции на пълен работен ден са били премахнати чрез изтичане на временните договори. Около 800 служители пък са се съгласили доброволно да напуснат компанията.

Освен това има приблизително 1600 служители, които ще използват опцията за обезщетения или частично пенсиониране до лятото. Това означава, че до края на тази година във Fraport ще бъдат загубени 4000 работни места.

Инвестициите се отлагат

Но въпреки всички тези тъжни данни Fraport вероятно ще бъде един от летищните оператори, който ще излезе от кризата по-силен от преди. Дори само поради размера си компанията има повече възможности за намаляване на разходите, отколкото по-малките регионални оператори, пише Handelsblatt.

Така например финансовият директор Матияс Цишанг предостави значително облекчение от страна на инвестициите. Проектите за модернизация в Гърция и Бразилия бяха завършени през 2020 г.; тези разходи няма да бъдат приложими през текущата година.

В Лима, от друга страна, са предоговорени договорите за изграждане на втора писта, което свива разходите. Изграждането на втори терминал също е отложено. Същото ще се случи и с третия терминал във Франкфурт, който сега ще влезе в експлоатация през 2026 г. вместо през 2023 г.

Тези мерки и намаляването на броя на служителите са допринесли за леката печалба на Fraport преди лихви, данъци и амортизация (Ebitda) през миналата година до 48,4 милиона евро. Еднократните разходи за намаляване на броя на служителите обаче не са включени. Ако те се вземат предвид, оперативният резултат (Ebitda) също би бил негативен – загуба от 250,6 милиона евро в сравнение с печалба от 1,18 милиарда евро през предкризисната 2019 година.

Добра ликвидност

Мениджмънтът на Fraport се чувства добре подготвен във финансов аспект за рестарта на авиацията. Компанията е набрала около 2,9 милиарда евро на капиталовия пазар през миналата година. По този начин тя разполага с ликвидни средства, както и ангажирани кредитни линии и друго финансиране в размер на повече от 3 млрд. евро. Според съобщението Fraport ще продължи да използва капиталовите пазари, за да поддържа високо ниво на ликвидност.

Освен това се очаква транспортният център във Франкфурт да се възползва от рестарта на авиацията поради своите размери и многобройните връзки с целия свят. Много авиокомпании ще увеличат първо своите предложения от и до по-големите летища, за да попълнят своите самолети за дълги разстояния там.

Това е важно и за темата за въздушните товарни превози, чието значение нараства поради пандемията. 50 процента от въздушния товарен транспорт се извършва в нормални времена в „коремите“ на пътническите самолети. Франкфурт е централно летище за този така наречен „коремен товар", също поради добрата връзка с пътната мрежа.

За настоящата година изпълнителният директор на Fraport Шулте очаква само между 20 до 25 милиона пътници във Франкфурт. Това със сигурност значи, че възстановяването ще бъде бавно. Мениджмънтът прогнозира приходи в размер на около 2 млрд. евро. Оперативният резултат преди лихвите и данъците трябва да се подобри, но да остане на отрицателна територия, тоест Fraport ще отчете годишна загуба и през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още