IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малина Крумова: ВиК секторът трябва да се финансира от цената на услугата

Средният ръст на цената на водата е с около 15% според изчисления на КЕВР

14:36 | 21.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Основен финансов инструмент за ВиК сектора трябва да е не оперативна програма „Околна среда“, а цената на услугата и това е целта на реформата, заяви Малина Крумова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, по време на Седмата конференция „Оперативна програма „Околна среда“ и Програмата за развитие на селските райони в периода 2014 – 2020“. Конференцията се организира от Камарата на строителите в България и Българската асоциация по водите.

Малина Крумова посочи, че в страната има 90 хил. км ВиК мрежа, 6 хил. водоизточника и над 90 пречиствателни станции, а за постигане на съответствие с европейските норми за водна инфраструктура са необходими 12 млрд. лева (според стратегията за ВиК сектора).

От планирания общ ресурс в оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ от 2,3 млрд. лв. за сектор води вече са започнали 11 процедури за над 880 млн. лева, заяви на форума зам.-министърът на околната среда Атанаска Николова. 

Тя каза още, че в момента активно се работи по ранните и фазирани водни проекти с изпълнители общините Асеновград, Плевен – Долна Митрополия, Добрич, Приморско, Чирпан, Елхово, Айтос, Враца, Банско,
Варна – Златни пясъци, Видин, Тервел и Ямбол. Пречиствателните станции на Шумен и на Раднево от фазираните проекти вече са готови. 

Условието за финансиране е приключване на регионалните прединвестиционни проучвания, които приоритизират инвестициите във ВиК сектора.

Първият ВиК оператор, който ще изпълнява проект по програма „Околна среда“, ще бъде ВиК Смолян (досега проектите се изпълняваха от общините, но с реформата на сектора тази дейност се прехвърля към водните дружества – бел. а.).

Консолидираните области (в рамките на които вече действа един обединен ВиК оператор в резултат на реформата – бел. авт.) в страната са общо 21, като скоро ще бъдат 22, когато приключи процесът в област Търговище, съобщи пред журналисти Малина Крумова.

След като регионалното министерство обяви за първите 14 консолидирани области обществена поръчка за изготвяне на прединвестиционни проучвания, сега за наскоро консолидираните територии, които са пет, също предстои такава процедура. Тя се очаква да бъде обявена до края на годината с остатъчен ресурс от оперативната програма.

За първите 14 прединвестиционни проучвания Крумова каза, че се очаква процедурите да приключат до края на годината, като ще остане да се подготвят идейните проекти за обектите и да се уредят вещните права за строителство на водните обекти. „Нашата амбиция е да започнем с обществени поръчки за обектите, по които има най-голяма готовност“, заяви тя.

По думите й областите, в които водната реформа не е завършила и водните дружества не са консолидирани, са Ловеч, Благоевград, Монтана, Разград, Пазарджик и Кюстендил.

Председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че регулаторът е одобрил бизнес плановете на ВиК операторите от 14-те консолидирани области, с което се покрива 61% от населението. След като влязат в сила плановете на Добрич и Видин, 66% от населението ще е в области с одобрени бизнес планове на водните дружества.

Средното повишение на комплексната цена на водата, поискано в бизнес плановете, е с около 15%, заяви представителят на КЕВР Ивайло Касчиев. Той обаче уточни, че поскъпването е различно и зависи от това дали потребителят плаща само за питейна вода, или в цената са включени и канализация и пречистване.

Около две трети от населението е свързано към канализационна мрежа, а половината – към пречиствателни станции. Това означава, че само за 50% от потребителите цената е трикомпонентна – довеждане на питейна вода, канализация и пречистване.

На форума председателят на Камарата на строителите в България инж. Николай Станков заяви, че следващата година ще е ключова за реализацията на програмния период 2014 – 2020 г. включително при водния сектор. Ключов фактор за успеха на програмата е водната реформа, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Приказки и далавери, а на практика затворен кръг фирми, без реални резултати. Вече 9 години нямам вода и канализация в елитна зона за реклама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още