Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Общини ще изпълняват демонстрационни проекти за управление на отпадъците

Тръгват нови процедури по програма „Околна среда“

Общини ще изпълняват демонстрационни проекти за управление на отпадъците

Снимка: Pixabay

Критерии за подаване на проекти в три нови процедури по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ в секторите „Отпадъци“ и  „Натура 2000 и биоразнообразие“ бяха одобрени от Комитета за наблюдение на програмата. Заседанието се проведе вчера в София, съобщи екоминистерството.

Преди две години имаше риск от загуба на средства по програмата, но към днешна той е избегнат, заяви екоминистърът Нено Димов. 

Още по темата

Той разясни новата процедура за демонстрационни проекти за отпадъците с бюджет от близо 9,8 млн. лв. и посочи, те ще послужат за осигуряване на по-големи инвестиции в сектора, за който ще се търси финансиране и в следващия период. Основната цел на процедурата е преходът към кръгова икономика и нулеви отпадъци. Изпълнители са юридически лица със стопанска и с нестопанска цел и общини.

Фокусът на заседанието на комитета беше приоритетна ос 3 на програмата „Натура 2000 и биоразнообразие“.

Комитетът прие критерии по процедурата „Мерки за подобряване на природозащитното състояние на видове птици“. Тя ще бъде обявена през второто тримесечие на 2019 г. Изпълнители са структурите на екоминистерството и на земеделското министерство, отговорни за политиките в областта на „Натура 2000“, юридически лица с нестопанска цел, общини и научни институти.

Бяха утвърдени критериите за подбор на проекти по процедурата „Изготвяне/актуализиране планове за действие за видове“, която ще бъде обявена през четвъртото тримесечие на 2019 г. Целта е да се подпомогнат дейности за видовете от екомрежата за период от 10 години. 

На Комитета бяха представени критерии за оценка по процедурите „Споделена визия за екологичната мрежа Натура 2000 в България“ и „Изпълнение на приоритетни мерки във влажни зони“, както и Стратегическия план за изпълнение на приоритетна ос 3 „Натура 2000 и биоразнообразие“.

Към момента по ос „Натура 2000 и биоразнообразие“ са обявени 5 процедури за 38% от бюджета на оста. Изпълняват се 17 договора и е приключен проектът за управленски подход за екомрежата.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Борисов: ЕС се доказа като инструмент за социално и икономическо сближаване