IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon купува производителя на Roomba срещу 1,7 млрд. долара

Най-големият търговец на дребно в интернет ще придобие компанията за 61 долара на акция

15:53 | 05.08.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: iRobot Facebook Page</em></p>

Снимка: iRobot Facebook Page

Гигантът в електронната търговия Amazon.com купува iRobot в сделка за 1,7 млрд. долара, съобщи компанията за прахосмукачки роботи Roomba в свое прессъобщение в петък.

Най-големият търговец на дребно в интернет ще придобие компанията за 61 долара на акция, изцяло в кеш, което представлява премия от 22% над последната цена на затваряне на производителя.

iRobot има история в това да прави живота на хората по-лесен с иновативни продукти за почистване у дома. Компанията продължава да предлага иновации с всяко ново поколение продукти, казва тя в прессъобщението си.

В продължение на много години отборът на iRobot доказа способността си да измисля нови начини как да помага на хората да почистват с продукти, които са изключително практични и иновативни“, коментира Дейв Лимп, старши вицепрезидент на Amazon Devices. “Клиентите обичат продуктите на iRobot“. 

Сделката ще задълбочи присъствието на Amazon в потребителската роботика. Компанията направи дързък залог в сферата миналата година, когато разкри домашния робот Astro – устройство за 1500 долара, което е оборудвано с дигиталния асистент Alexa и може да следва потребителите в дома им, пише CNNC.

iRobot, която е основана през 1990 г. Масачузетския технологичен институт, е най-известна с прахосмукачката си Roomba, която почиства пода самостоятелно.

Акциите на iRobot бяха спрени от търговия след обявяване на сделката. Книжата на Amazon поскъпнаха с 0,2% в предпазарната търговия.

След завършването на сделката Колин Ангъл, главен изпълнителен директор на iRobot, ще запази позицията си.

Откакто основахме iRobot нашият екип има мисията да създава иновативни, практически продукти, които правят живота на хората по-лесен, което доведе до иновации като Roomba и iRobot OS”, коментира той. „Amazon споделя нашата страст да създаваме умни иновации, които позволяват на хората да правят повече у дома, и затова не мога да се сетя за по-добро място, където нашият екип да продължи мисията си“, допълни той.

Завършването на сделката подлежи на обичайните условия на приключване, включително одобрение от акционерите на iRobot и регулаторни одобрения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Познат си беше взел техни акции, преди 10+г., бая време ги чака да се вдигнат, за да може да ги продаде, накрая станаха 40$ мисля и ги разкара. Гледам, че пак са някъде там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още