IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple патентова дизайн за заменяеми AirPods с биометрични сензори

Действителната технология може да бъде на няколко години дори от прототипна фаза

08:31 | 05.12.18 г.
<p>
	Снимка: Apple</p>

Снимка: Apple

AirPods на американския технологичен концерн Apple може и да са най-добрите в класа безжични слушалки, но не са за всеки. Поради формата на вътрешното ухо на някои хора  слушалките просто не се вписват добре във всяка възможна форма на ухото, а в някои случаи причиняват болка, когато са поставени навътре. Това е основен недостатък за струващия 160 долара чифт слушалки, особено за такива слушалки, които могат лесно да бъдат изгубени и определено не е евтино да се заменят.

Но нов патент, подаден първоначално миналата година и присъден на Apple преди дни, подчертава едно възможно решение: взаимозаменяеми „универсални“ AirPods, които биха могли да използват вградени биометрични датчици за проследяване на здравословното състояние и също така да определят в кое ухо е поставена специфична слушалка, предава The Verge.

Одобрената патентна заявка, забелязана първоначално от 9to5Mac, описва симетричен дизайн на слушалките, които „може да се носят взаимозаменяемо в лявото или дясното ухо на потребителя". Патентът пояснява, че „в такова изпълнение джаджата може да включва датчик и система, конфигурирани да определят и променят работата на слушалката в съответствие с това в кое ухо е сложена“.

Патентът описва поне един от сензорите като биометричен и „конфигуриран да бъде притиснат към част от трагуса", така че AirPods да могат да извършват наблюдение на сърдечния ритъм и да правят измервания на телесната температура, както и друго свързано със здравословното състояние метрично проследяване.

Разбира се, става дума само за патент, а действителната технология може да бъде на няколко години дори от прототипна фаза, да не говорим за потребителски продукт. Но не бива да забравяме, че Apple работи усилено върху следващо поколение версия на AirPods, които първоначално бяха представени през декември 2016 г. и не са били актуализирани от две години, независимо от силните продажби.

Според анализатора на Apple Мин-Чи Куо калифорнийската компания планира да пусне нова версия на AirPods, която подтиска шума и има хидроизолация, в началото на следващата година. А пълен редизайн на слушалките ще има през 2020 г. Ако Apple премодулира дизайна и направи слушалките взаимозаменяеми, е вероятно такъв продукт да бъде на около две години от пазара.

Остава и въпросът за непредставените системи за безжично зареждане AirPower, за която компанията пази мълчание повече от година, които няма да работят със сегашните AirPods.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още