IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АБВ иска отмяна на процедурата за нов тип боен самолет*

Според лидера на партията няма намек за експертиза при оценката на офертите за изтребителите

13:29 | 08.01.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

АБВ иска отмяна на процедурата за избор на нов тип боен самолет. Румен Петков поиска модернизация на цялата военна техника.

Настояваме за спиране на процедурата за придобиване на нов тип боен самолет, каза председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция, предаде Агенция „Фокус“.

Петков обърна внимание, че по темата за придобиването на нов боен самолет АБВ се опира изцяло на доклада на министъра на отбраната. По думите му в противоречие с всички досегашни клетви в Народното събрание и правителството, на 25 октомври министър-председателят е назначил политико-военна група. „Няма грам намек за експертиза“, посочи Петков. 

Правителството ще настоява Народното събрание да даде възможност да бъдат извършени отклонения в три посоки. Първо, и ние за това предупредихме на миналата си пресконференция, да бъде преосмислена цената, с каквато рамка беше сложена от Народното събрание. Второ да бъде преосмислен периодът на доставка на самолетите и третото, което поне на този етап се очертава, че отпадна – Народното събрание да не ратифицира окончателния договор“, каза Петков.

Това са достатъчно сериозни основания АБВ да настоява за отмяна на тази процедура - принципен мораториум върху този тип въоръжение, модернизация на съществуващите мощности във ВВС“, посочи Петков. Той обърна внимание, че до 1990 г. България е разполагала с 300 въздухоплавателни съда - 136 от тях самолети, а останалите хеликоптери, в това число и транспортни.

И президентът Румен Радев остро разкритикува процедурата по избиране на нов изтребител, като заяви, че конкурсът е бил опорочен и правителството е обявило победител в разрез със собствените си правила и на по-висока цена от предвидената. 

Депутатите от БСП ще гласуват против предложението на Министерския съвет за закупуване на нов боен самолет, заяви председателят на БСП и на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, допълва БТА.

По думите й проблемът не е нито в Съединените щати, нито в Швеция, а в България.

"Правителството на Бойко Борисов не зачита нито Конституция, нито Народно събрание, нито правова държава", коментира Нинова. 

Нинова посочи, че в проекторешението, с което от БСП разполагат, Министерският съвет предлага на Народното събрание да разреши проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, вече утвърдени от парламента.

Искат от нас Народното събрание да разреши на правителството да не спазва решението на НС и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от най-висшия орган в държавата - парламентът, каза тя. Много пъти са нанасяли удар по правовата държава и парламентаризма в България, но това е дъното и краят”, коментира Нинова.

БСП ще се включи в протеста на превозвачите в Брюксел в четвъртък, обяви на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова. Социалистите ще пуснат и искане до председателя на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Удо Булман и до водещият кандидат на ПЕС за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс да лобират за позицията на България, допълва БНР.

ГЕРБ ще подкрепи проекторешението на Министерския съвет за нов боен самолет. Това стана известно от думите на ген.Константин Попов на пресконференция в централата на партията. Попов уточни, че отклонението в предложението ще е само в посока намаляване на цената и сроковете.

Нищо от процедурата не е изпуснато, няма отклонение, подчерта Попов. "F-16 е един прекрасен самолет. И ако вземем решение, че това е нашият избор, ратифицираме съответния договор със САЩ, България ще има най-модерния, най-боеспособния самолет в източната част на Европа", отбеляза той, цитиран от БТА.

* Допълнена с позицията на БСП и ГЕРБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
mitkomik
преди 5 години
Кои бяха тия АБВ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още