IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Дуранкев: Идеите на управляващите за българите в чужбина са добри

Подобни мерки заслужават адмирации и се прилагат и в други страни, които са били засегнати от масова емиграция на гражданите им, твърди експерът

15:41 | 23.11.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Социалните рамки, които България предлага, освен съизмерими с тези в чужбина, в някои случаи са и по-добри. Това каза по Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев. По думите му, ако страната ни преди беше летен донор на трудови ресурси на развитите страни от ЕС и за САЩ, то след кризата от 2007 - 2008 година, много българи, които намериха пристан в чужбина, сега не чувстват същата сигурност и обмислят завръщане. Последните идеи на държавата за специален пакет бонуси, за наши сънародници, с цел връщането им от чужбина, е добра и заслужава да се опита, смята икономистът. 

„Все пак възможностите, когато имаш тук –  жилище от родителите си и близки или приятели, са приемливи за някои от българските граждани, които бяха напуснали родината. Обещаната подкрепа от държавата, която е в рамките на почти две минимални заплати месечно, заедно с доходите, които ще имат българите, ще им позволят за една година да се огледат, да преценят дали е възможно да останат да работят тук или да направят някакъв бизнес“, коментира икономистът.

Дуранкев каза още, че подобни мерки заслужават адмирации и се прилагат и в други страни, които са били засегнати от масова емиграция на гражданите им като Литва, Латвия, Естония, Полша и Румъния. Оптимистично е да се говори за десетки наши сънародници, които ще се завърнат у нас догодина, ако така предлаганите социални мерки заработят, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 4
vanaia
преди 4 години
Хора, оставете заплатите за миг настрани... Добра е идеята и в това няма спор. Между другото проф. Дуранкев е ценен. Докато в България не се сложи ред, няма да има сериозни резултати! Някой ще каже ред, ама какъв? Ами първо с престъпността - дребната, ежедневна и едрата, политическата. Тук е първият проблем. За пример последните избори - видяхте как *** гета бяха използвани(в случая но и други са го правили) от ГЕРБ, за софийския кмет, като резултат разфъндъчването не се състоя, за малко. Ако се въведе ред, нали се сещате,че тази маса хора няма да имат дори физическата възможност -затворниците не гласуват! Едрата корупция е следващият етап, скрит, но със страшни последствия. Пример КТБ, пример нов главен прокурор и т.н все политика. Още един пример -евро фондове. На българите подобри ли се живота от усвояване на евро пари?!! Не, защото се оказа добре смазана схема за крадене на всички нива. Нима ЕС не вижда, не знае?! Едно време ни продъниха ушите с ОЛАФ и т.н, но вече няма такива проблеми, защото самите европари ни дават едни пари, ние пък ги инвестираме е покупки пак на едни евро продукти и т.н Има една реалност, която не се казва, не се коментира от властта. Това е България на каишка. Без собствена политическа воля, избор и посока. Зависима и ранена, доведена до ръба на съществуването си като страна. За това принос главно имат нова Русия, Запада и разбира се на първо място българските предатели управлявали страната последните 30г. С едно единствено изключение, на което му показаха какво става с непослушните и го изпратиха сам да отиде на г-за на географията. Освен това и до днес множество българи го кълнат и проклинат за несгодите си от ония времена, а премиерът искаше само да спаси страната си. Днес, скромен преподавател в пловдивски вуз. Това е Ж.В. Но да не се отклоняваме от темата, а пък и малко е мястото да говорим за здраве, икономика - тук само ще кажа за *** изказване на сегашният премиер ББ, че решил проблема с мръсният въздух на София, като премахнал Кремиковци! Браво ББ, така се прави; образование, производство и промишленост, село и т.н. Та, проф. може и без двете м.р.з. но да се оправят горните проблеми, тогава хората сами ще се върнат. Това разбира се е нещо като харакири за хората управлявали последните поне 25г. и нещо като да си отрежат клона на който са се хванали дружно. Освен това външният контрол е повсеместен. Измъкване НЯМА! И надежда всяка оставете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 3
michaelis18
преди 4 години
ммммм нье нье, току що се върнах от Булггаристанската колония, то да се върне човек ама няма здравеопазване, храната е отровна трето качество с безбожни цени на каквото и да било и останалия народ вътре е луд .... надали тия навънка ше може да виреят с тия наще които са останали, те са дебилизирани и с промити мозъци нал глеам Тиквестора, от *** нагоре ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 2
Bones
преди 4 години
Ахъмм....като нищо ще се върна за постоянно. Само за да ви пусна по един куршум в ***, крадливи тикви. Не знам как още има оптимисти, които вярват, че след 15 - 20 години тук ще има хора, които да издържат бюджет и държава. По-прозорливите отдавна си стегнаха багажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
На квалифицираните и работищи в България мед . сестри им казаха да вървят в чужбина , но няма да им намерят 2 мин . работни заплати . По начало стремежът е за прогонване на населението и то колкото може по- бързо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 5
julian12
преди 4 години
Ахахаха, 2 работни заплати и бизнес. Тия са големи комици. Проверих колко е минималната работна заплата 560лв х2= 1120лв.1120 х12 = 13440 лв Ъъъ, Не благодаря!Много пъти са ме питали защо искам да замина при положение, че в България съм повече от добре устроен. Пари се изкарват навсякъде като имаш способности. Повечето сме в чужбина не заради парите, а поради ред други причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 5
kane
преди 4 години
върнах се за кратко през март, нищо не получих като пари от државата и пак заминах!но тя родината ми също започва да получава все по - малко от мен! Но защо!?еми ето защо:нивото на наемите в софия е същия какъвто беше и 2006 когато избягах, приходите ми от имоти не се повишават в софияприходите ми в провицията от имоти намаляват дори!оставих софик на малко под 2000 пункта, а сега е под 600!?! имам акции в портфейла си които отдавна изчезнаха като бамката на мустака, оловноцинковия, оргахим, енемона... може би пропускам някоя, но тези ми всички позиции се превърнаха в нули. Мога и да продължа, имом позиции които още чакам / 15 години / да отлепят някакво дъно, но няма как! в портфела ми стоят цени на придобиване, като БАКБ - около 93 лв, сега е 6, толиво на 9 лв, сега е 2.5, одесос - 300 лв, сега е 80 лв и то след ръст серозен, окло 5 съм платил за индустриален холдинг сега е 1лв ... имам и други холдинги които сега се стотинки а съм брол лвевове за тях преди 15 години. Доходността ми от бг акции ми е отрицателна за 15 години!Кажете ми как да инвестирам в бг отново!?! За какъв бизнес да започна ми говорите в бг, и да се върна и *** си на гръцки банки пак да дам, парите ми не ви ли стигнаха! Добре че депозитите в бамката на мустака ми върхана, защото ако не бяха наистина нямаше да стъпна на родна земя отновоПриятелите ми половината са безработни и смазани от живота в бг. Други които са "бизнесмени" ми искат заеми с/у 3%-4% лихва! ..какво още да ви кажа.. като видях първата болница в рония ми град ми се насълзиха очите, а докторката ми изписа хапчета влезли в производство 1986 година......да ви говоря ли още!Нека плащат и направят българските училища безплатни по цял свят - само от така похарчени пари би имало евентуална полза един денИначе как да ме съблазнят мен с пари които вадя за ден- ден и половина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 11
bgMan
преди 4 години
Две минимални р.з. + това което си изкараш може да върне най-много имигриралите ромии обратно в България.Не и квалифицирани специалисти при които разликата в заплащането у нас и в чужбина стига 4-5 пъти.Поредните безсмислени глупостии на корумпирани политици нямащи никаква реална представа за истинската същност на нещата.А и проблема не е само заплащането ами и тъъпите и ненормални български работодатели, които избират да прахосват ресурси по всякакви глупости вместо да стимулират кадрите от които имат най-голяма нужда. Някакви предложения относно замяната на тези идиотии дали има? И с какво да бъдат заменени? Със следващите корумпирани политически парашутисти ли? Само като погледна какви типовее заемат постовете премиер, президент и главпрокурор в тази скапана държава дето всички са пристрастени към корупцията.... и ми е ясно че 'сичко е "п*нта мара".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 8
honaniga
преди 4 години
Явно има тотално неразбиране за манталитета на който и да е имигрант по света.Тези хора разчитат на собствените си способности за постигане на целите си.Какви домове на родители и разчитане на приятели.Пак същата зависимост.Като добавим, че калинките си назначават калинки и частният бизнес е подложен на геноцид ако не си от кръгът.Да продължим ли със здравеопазване, образование, сигурност и независима работеща съдебна система.Те съществуват ли изобщо в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 5
bonboniera29
преди 4 години
Латвия и т.н. Или както и в БГ - няма резултати. Само сезонните работници се връщат или ще се върнат, защото ги е страх от санкции и последващи забрани за трудова дейност по места....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 3
bonboniera29
преди 4 години
И какви са резултатите от така предложените мерки в Литва,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още