Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Боян Рашев: Законът за отпадъците е твърде рестриктивен

Преходът към зелена икономика е естествен процес, заяви икономистът

гледано: 460   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Преходът към зелена икономика се случва по принцип като  част от развитието на света. Това, че Европейската комисия (ЕК) и Европа се опитват да го ускорят с цели, директиви и изисквания, е друга тема. Те до определен момент имат смисъл, а отвъд него вече тежат на икономиката. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Боян Рашев, управляващ партньор в "Денкщат България".

Най-голямата пречка за кръговата икономика в България по думите му е Законът за управление на отпадъците. Той налага толкова много ограничения какво може да се прави с един отпадък, че фирмите изпитват затруднения как да ги оползотворяват, заяви икономистът в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Още по темата

"За съжаление, ЕК, както и националните правителства в Европа, загубиха усещане кога прекаляват. Това се вижда като ясна реакция във Франция. Тя се превърна в държавата с най-много данъци в света. Това в един момент няма как да не избухне като масова реакция“, заяви той по повод на опита на управляващите във Франция да вдигнат акциза върху горивата.

Икономистът поясни, че за най-бедните навсякъде по света най-непоносимо е увеличаването на цените на енергията. „А това се възприема като част от зелената икономика и виждаме, че тя няма да се случи просто така, както им се искаше на някои политици ", каза Рашев.

Той добави, че когато един ресурс и добивът му станат скъпи, всички бизнеси естествено тръгват да го рециклират. Но това не става целенасочено, например за да се постигне 70% рециклиране на медта в света. В момента, в който цената на добивания метал  се понижи, рециклирането започва да намалява.

"В България има много примери за зелена икономика, които не са известни на хората. Най-големият преработвател на царевица в България, предприятието „Амилум“, обработва 25% от цялото количество царевица в стараната. Той преработва това гигантско количество царевица, превръщайки го в различни продукти, практически безотпадно. Това не се случва поради наложени изисквания на ЕК, а защото от бизнес гледна точка е глупаво да имаш отпадък", заяви Боян Рашев.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Работодателят на задържания хакер го определи като лоялен и етичен професионалист