IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България не е троянският кон на Русия в НАТО

Трябва да бъдем подготвени за свят, в който Русия може да разположи своите ракети навсякъде, заяви от своя страна Йенс Столтенберг

11:40 | 01.03.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България не е троянският кон на Русия в НАТО, ние сме най-дисциплинираните и лоялни членове на Алианса. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БНР.

"България е направила много като един от най-дисциплинираните, лоялни и силни членове на НАТО. На тази среща направихме преглед на всичко, което сме направили заедно“, уточни Борисов и припомни, че със Столтенберг са провели среща и в Ню Йорк.

Той подчерта, че главният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци и нещо повече - много преди да се разбере, че премиерът на Русия Димитрий Медведев ще идва в понеделник.

Бойко Борисов отхвърли спекулациите, че на срещата си със Столтенберг са обсъждали енергийни проекти. „Не сме разговаряли, такива теми не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по въпроса“, посочи министър-председателят. Говорихме за Косово и Сърбия, Афганистан, уточни той.

По думите му България иска и търси диалог с Русия, но в същото време трябва „да сме максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора“.

Трябва да бъдем подготвени за свят, в който Русия може да разположи своите ракети навсякъде. Това каза от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с министър-председателя Бойко Борисов, цитиран от Агенция "Фокус". Той коментира темата с нарушаването на Русия на договора за използване на ракети с малък и среден обсег.

„Ние не искаме да има нова Студена война, затова призоваваме Русия да спазва този договор. Защото ракетите, които разполага Русия, може да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. Но трябва да бъдем подготвени и за свят без този договор – свят, в който Русия може да разполага своите ракети“, коментира Столтенберг.

По думите му в такъв несигурен свят трябва да се инвестира повече в сигурност. Генералният секретар на НАТО приветства увеличените средства за отбрана, които България е заложила в разчетите за тази година. „Ние ще продължим да идваме в България като ангажиран и лоялен съюзник. Благодарни сме за вашия принос и винаги се радваме да Ви видим г-н Борисов“, коментира Столтенберг. 

„Винаги съм бил против военните учения в Черно море. Не може военни кораби да минават по пристанищата, докато там има туристи. Затова се обединихме около идеята максимално да използваме връзките си да не влизаме в надпревара с въоръжението и с чудовищните ракети“, каза още Бойко Борисов. 

Според него решението за модернизиране на армията, за нов многоцелеви самолет, за кораби, за бронирани машини, поставя България на съвсем различно ниво в НАТО. Премиерът е категоричен, че страната ни е надежден и можещ да води сериозни военни действия партньор.

След като приключат разговорите между двамата, ще стартира разширена среща между двете делегации, в която ще участват вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, помощник генералният секретар по планирането и политиката на отбрана Патрик Търнър и първият заместник-директор на кабинета на генералния секретар Лоренц Майер-Минеман, съобщи междувременно правителствената пресслужба.

По-късно днес Йенс Столтенберг, който е на посещение у нас по покана на българския премиер, ще се срещне и с президента Румен Радев.

Вижте снимки от срещата в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 5 години
Какво можем да очакваме от премиер , наподобяващ селски пехливан? Прави непрекъснато чупки в кръста при всичките си 160 кила.Все се извинява на американците, все се докарва на началниците от ЕС и лъкатуши по отношение на руснаците. В арабския свят играе танц със саби и не знаем какво договаря. Само откровено пълзеше в краката на Путин и молеше за прошка големия брат, както го нарече, а онзи го гледаше презрително. Борисов е мярка за посмешище. Горкият не е изключение от ефекта на Дънинг Крюгер: Простият не може да разбере колко е ***.И още - цитат от Джон Гришам: "Срамът беше емоция, която той не познаваше от години. Зависимите не познават срама. Когато се унижаваш безброй пъти, спираш да чувстваш срам."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
LaCosta
преди 5 години
По думите му България иска и търси диалог с Русия, но в същото време трябва да сме максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора."Премиерът е категоричен, че страната ни е надежден и можещ да води сериозни военни действия партньор."Тези твърдения трябва да ги повтори поне още 100 пъти, за да проверим дали ще се превърнат в истина. За момента си остават само паралелна реалност, привнесена от неговия гост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 5 години
тъй де, това ми беше идеята и нищо не сме му отнемали ... той не се чувства българин, българите на са против България. А говоренето на български не те прави Българин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 5 години
Това че носи *** гени, не му отнема правото да се чувства българин. Лично аз не съм расист и щом човека желе е добре дошъл при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 5 години
допускането ти че тоя *** е българин, прави цялото ти изказване неточно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 5 години
Мисля че трябва да се самоуважаваме. Хубави лоши, това сме ние българите и имаме по висок жизнен стандарт например от........руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
Sandy
преди 5 години
България е умрелият кон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
От наша страна желание не липсва, просто вече не им трябваме. Имат си Тръмп.(Това по повод троянския кон)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още