IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ревизия на БНБ повиши данните за чуждите инвестиции до 826,4 млн. евро

Наблюдаваме сериозен ръст за година, твърди премиерът

12:25 | 22.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Чуждите инвестиции в страната към септември са 826,4 млн. евро по данни на БНБ, пише във Facebook профила си премиерът Бойко Борисов.

„Получих последните данни на БНБ за преките чуждестранни инвестиции в България. Както сами може да се убедите от фактите по-долу, наблюдаваме сериозен ръст само за 1 година. Считам, че говоренето за “катастрофален срив на инвестициите” е по-скоро непознаване на данните“, коментира Борисов. 

„Ревизия отпреди два дни на БНБ повиши чуждите инвестиции в страната до 826,4 млн. евро към септември 2018 г. Преките вложения от чужбина за настоящата година също надвишават миналогодишното ниво“, допълва той.

В коментара му се казва, че от началото на 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 19 сертификата за проекти. Общо предвидените инвестиции по тях надхвърлят 700 млн. лв. и се очаква разкриване на близо 2000 нови работни места. До края на годината се очаква общият размер на проектите да стане 29 с размер на планираните инвестиции от 1,6 млрд лв., които ще създадат близо 6000 нови работни места.

Според данните на Евростат за преките чуждестранни инвестиции към края на 2017 г. България е на осмо място в Европейския съюз по размер на ПЧИ като дял от брутния вътрешен продукт (88,4% от БВП). Страната ни се нарежда малко зад Естония.

Всъщност сумата за деветмесечието е коректна, тя наистина е 826,4 млн. евро. Едва преди дни БНБ направи мащабна ревизия на данните за ПЧИ за юли и август, след като преди това те бяха за спад на инвестициите. С ревизията се добавят около 500 млн. евро. Интересно е, че 78% от тези 826,4 млн. евро са под формата на дългови инструменти - заеми, отпуснати от компаниите майки на дъщерните си дружества в България, които трябва да бъдат върнати. Инвестициите в дялов капитал, т.е. в създаване на нови дружества и придобиването на такива, са отрицателни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Винету да нареди още 4-5 ревизии, белким нагоди нещата да не изглеждат чак толкоз зле :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още