IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България още е на етап осъзнаване на климатичния проблем

Средствата за енергийния преход са налични, волята и политическите рамки - също, но липсва координацията, смятат в сдружението на общините

13:25 | 15.10.21 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България все още е в началото на процеса на осъзнаване на климатичния проблем, коментира финансовият министър Валери Белчев по време на форум, посветен на Зелената сделка и предизвикателствата за страната, провеждащ се в София. Той отбеляза, че 37% от средствата, които ще получим по Плана за възстановяване са насочени към енергийния преход, но и частният сектор, и то по-точно финансовият, има ключова роля в това отношение.

Белчев отчете, че Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и други международни институции трябва да имат водеща роля в началото, поемайки риск, но и давайки правилната насока.

Вече всички наричат ЕИБ "климатичната банка", каза вицепрезидентът на институцията Лиляна Павлова. Тя отбеляза, че годишно инвестициите на банката са в размер на 70 млрд. евро и целта е 50% от тях да бъдат насочени към мерки за зелен преход. От тази година всички инвестиции на ЕИБ са в съзвучие на Парижкото споразумение.

Павлова отчете още, че амбициите на банката са заедно с частния бизнес да привлече 1 трилион евро до 2030 година за екология.

Тя отчете като голям успех заявката на Турция да подпише Парижкото споразумение, тъй като Европа не може да бъде сама в усилията за опазване на околната среда.

Проучване на ЕИБ показва, че 2/3 от компаниите в България нямат планове, свързани с климатичните промени, и това е сериозен проблем, каза още Павлова по време на форума. 

Политиките за икономическото развитие не трябва да са разделени от политиките за климата, а да са обединени, каза и Галина Винселет, директор на Световната банка за ЕС. Институцията е отпуснала 26 млрд. долара под формата на зелени инвестиции през 2020 година. Световната банка от повече от две десетилетия работи за зелено финансиране, допълни още тя.

Основните схеми за зелени инвестиции на Световната банка са например в инфраструктура, финансиране в политики за развитие и други програми.

Всички трябва да осъзнаят и приемат цената на енергийния преход, призова Силвия Георгиева, изпълнителен директор на сдружението на общините у нас (НСОРБ). Тя посочи, че общините вече имат готови проекти, които могат да бъдат стартирани веднага.

Въпросът е кой ще плати този преход, кой ще поеме социално-икономическата цена, отбеляза още Георгиева.

По различни програми и фондове - Плана за възстановяване, Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, Оперативна програма "Околна среда", Нов Европейски фонд за климата и Програмата за развитие на регионите (2021 - 2027) българските общини могат да получат 7 млрд. евро за зелени решения през следващите няколко години.

Тя беше категорична, че средствата са налични, волята и политическите рамки - също, но липсва координацията.

Добивът на метали може да даде пример как може да се развиват регионите след края на жизнения цикъл на мината, разясни Илия Гърков, вицепрезидент на "Дънди Прешъс Металс". Той обясни, че металните находища обикновено са малки и се изчерпват за 15-20 години, а компаниите, които ги експлоатират, трябва да подготвят обществото за периода, когато бизнесът напусне региона.

Отговорът как се случват нещата са инвестиции в други индустрии, така че общините да не бъдат оставени без поминък, обясни той и се оплака от административната тежест на регулациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ясно се вижда нивото на хората ЗА и ПРОТИВ. Почти съвпада и относно ваксините. Профилът на групата ПРОТИВ е ясен - неуспели хора, лузъри, обикновено на възраст, неуки и търсещи причината за собствения си провал другаде. Вечно кисели и критикуващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
9
rate up comment 0 rate down comment 6
mikimaus
преди 2 години
Bitte komm https://de.wikipedia.org/wiki/Enigma_(Maschine)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
не разбирам циигански, преведи ми го на български, моля! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
Кисимов
преди 2 години
Tezi *** не гледат изобщо РТР. Руският физик им обясни че в климатичните модели не присъства CO2 и че настъпва застудяване, на антарктида под -60 градуса, в Арктика с 4о надолу от мин.година ледът с 1млн км повече, около антарктида +3 млнкм2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
тва в какъв смисъл го постваш ... ?! ... то и от QWERTY има по-добро , ама се е наложило ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
mikimaus
преди 2 години
Desertec ,каква е нормата на възвращаемост спрямо АЕЦ Белене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
mikimaus
преди 2 години
Ойся, ты ойсяСовременный способ передачи HVDC использует технологию, разработанную в 30-х годах XX века шведской компанией ASEA. Одни из первых систем HVDC были введены в строй в Советском Союзе в 1950 году между городами Москва и Кашира (была использована немецкая трофейная техника Проект Эльба), и в Швеции в 1954 году от материковой части страны до острова Готланд, с мощностью системы 10-20 МВт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ние сме още на етап освобождение от руски *** и техните платени мекерета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
България още е на етап осъзнаване на климатичния проблем == Етапа се нарича, трябва ли да претрепем джурнаглистите, които искат да помагат за геноцида над народа или да ги оставим за десерт !!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още