IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частни лаборатории ще правят бързи тестове за коронавирус

Цените на лекарствата могат да се проверяват в реално време

11:18 | 17.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Очаква се частните лаборатории да започнат да правят бързи тестове за коронавирус в близките дни. Т.нар. PCR тестове се извършват във верига частни лаборатории в София.

Управителят на лабораторията доц. д-р Росен Михайлов, преподавател в Медицинския университет, каза пред БНР, че през миналата седмица са направени 298 проби, като седем от тях са положителни. Те се били потвърдени и в Националния център по заразни и паразитни болести.

Доц. Михайлов посочи, че цената на тестването е 120 лева, от които 100 лева са за коронавирус, а 20 лева за грип тип А и тип Б. 

Той посочи, че с бързите тестове все още няма достатъчно опит, а цените им варират от 3 до 60 лева.

„Бързият тест може да отсее повечето хора, да стане по-бързо, но положителните проби трябва отново да се повторят с PCR. Тестовете са различни", каза той.

Според доц. Михайлов всеки, който е притеснен, има право да си провери състоянието на организма.

„Хубаво е хората, които се връщат от чужбина, особено от рисковите страни, да минат поне на бърз тест. Хора с проявена клинична картина не съветвам да идват да си правят изследване“, псочи той.

Всеки гражданин, преди или при закупуването на лекарствени продукти от аптечната мрежа, може да провери каква е пределната цена, на която лекарството е разрешено да се продава. Проверката може да се извършва в реално време чрез уеб портала и мобилното приложение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Тази мярка е свързана с предотвратяване продажбата на лекарствени продукти на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това се налага поради зачестилите сигнали за повишаване цените на лекарствата, отпускани без лекарско предписание.

Уеб порталът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти се намира на интернет адрес: https://portal.ncpr.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още