IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Иванов: До няколко години трябва да имаме поне 10 няколкомилиардни компании

Да се насърчават ангелските инвестиции и БФБ да се свърже с фондовите борси по света, препоръча председателят на BESCO

16:14 | 13.07.21 г. 2
<p>
	<em>Сниимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Сниимка: Bloomberg TV Bulgaria

В средата на юни в Елисейския дворец повече от сто водещи предприемачи, инвеститори, политици и лидери от стартъп организации, сред които и Българската стартъп асоциация (BESCO), представиха мерки за стимулиране на европейската стартъп система в частта на Scale-up с цел до 2030 г. в ЕС да има поне десет компании с пазарна оценка над 100 млрд. евро. България си поставя за цел в следващите няколко години да имаме поне десет няколкомилиардни компании, с пазарни пари, които държавата не е разпределяла чрез обществени поръчки, а са изкарани в конкуренция на международните пазари. Това обяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Добромир Иванов, председател на BESCO.

"Тази инициатива показва осъзнаването на Европа къде се намира спрямо света, тъй като Старият континент изостава от САЩ и Азия, а пък ние изоставаме от Европа. (Френският президент Еманюел - бел. ред.) Макрон има добра визия, че през 21 век икономиката върви напред чрез високите технологии и индустрията с висока добавена стойност", коментира той.

Друга тема от разговора бе подобряването на бизнес средата след парламентарните избори.

„Във всички политически партии има хора, които разбират важността България да направи спешно реформи и промени, които засягат икономиката и бизнеса", потвърди Иванов.

Той обаче се притеснява, че в позициите на „Има такъв народ“ вижда предимно приоритети в разходната част – хеликоптери, болници. „Основният въпрос е как да увеличим приходната част“, смята Добромир Иванов.

Той е на мнение, че България може да е едно много по-добро място, но за да стане такова, трябва да се направят промени.

„Страни като Швейцария, Чехия, Израел правят в пъти повече пари, отколкото нас. Ние с 3% икономически ръст ще ги стигнем едва през 2064 г. Съответно на нас ни трябва 6-7% икономически ръст, което е въпрос на бързи реформи в посока достъп до финансиране", пресметна председателят на BESCO.

Иванов отбеляза, че за българските компании е необходимо да могат да набират повече „пазарни пари“ с които да конкурират на международните пазари.

„Това може да се случи чрез отвързването на ръцете на пенсионните фондове, които могат да инвестират до 5% от средствата си в алтернативни инвестиционни фондове. Това е мярка, която е предприета от много държави в развития свят. Също така трябва да се насърчават ангелските инвестиции и БФБ да се свърже с фондовите борси по света“, препоръча той.

Добромир Иванов допълни, че „при всичките пари, които са в банките и хората, които искат да инвестират, няма механизъм, чрез който да го правят“.

Председателят на BESCO напомни, че финансовите инструменти са доказано по-добрият и работещ начин за малките и средните предприятия, отколкото да се използват само грантове.

„Може да има държави, където грантовите пари работят, но България не е сред тях. При грантовите пари има риск от злоупотреби. Бизнесът не би трябвало да иска подаръци. За бизнеса има три начина да изкара повече пари: да ги открадне, да ги вземе назаем или да ги изкара. Дълбоко вярваме, че трябва да започнем да си изкарваме парите", препоръча Иванов.

Какви мерки трябва да предприеме бъдещето управление на България за подобряване на бизнес средата в нашата страна? Как се отрази здравната криза от пандемията върху стартъп бизнесите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Най-интересното е кой точно ги реди тия сладки приказки хахахаха :)Ако ви спрат кранчето - ще изпукате до 2 години всичките като ***, точно стартъпаджиите без грам приходи и дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Хубаво нещо са мечтите.Но за съжаление не виждам кои ще са и как ще станат такива тези десет няколкомилиардни компании от Бг, като от години насам една много голяма част от енергията на българският бизнес е насочена към усвояване на средства от държавни поръчки, средства по европроекти и към отрасли със субсидии от еврофондовете..Засега единствено шанс да стане милиардна компания от България има сякаш само Алтерко, и може би Хювефарма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още