Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Дигитализацията ще подобри качеството на услугите в здравната система

Първата стъпка, която в България трябва да се овладее, е създаване на електронно досие, каза предприемачът Антоан Шотаров

Дигитализацията ще подобри качеството на услугите в здравната система

Снимка: Pixabay

гледано: 2238   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
4 гласа

Българската здравна система трябва да се дигитализира, за да се справи с всички съвременни проблеми в областта. Това е мнението на предприемача и лектор Антоан Шотаров, изказано в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.  

Още по темата
  

"В световен мащаб се случват много иновации в здравната система, които все още не са внедрени в България. Системата на здравеопазването е достъпна за всеки човек на света. Има прогноза, според която населението до 2050 г. ще бъде 10 милиарда души. Това, разбира се, изисква много повече медицински грижи и разходи. За да се справи системата, тя трябва да се дигитализира, а именно чрез електронно досие, електронни рецепти", посочи експертът.

По думите му големият проблем в България е, че няма регистър, който да дава информация. “Как да решиш един проблем, когато нямаш информация? Най-големите компании в момента в световен мащаб изграждат цели градове само за да събират и да анализират информация. А ние в България днес не можем да кажем колко болни има, не можем да кажем колко от тях са онкоболни или колко са болни от диабет. Което прави напълно невъзможно планирането на разходите за тези болни, защото ние не знаем колко са, колко болници в страната са внедрили ERP системи, те се броят на пръстите на ръцете. А това е начинът, по който да се планират ресурсите и да се повиши ефективността“, убеден е предприемачът.

Според Антоан Шотаров първата стъпка, която в България трябва да се овладее, е създаване на електронно досие.  "След това е внедряването на виртуалната реалност. Геномиката също е интересен процес, както и умните устройства – часовници, гривни. Анализирайки информацията за нашите гени, можем да предвидим заболявания. 3D принтиране на мускули, кости и органи с чипове е друг важен похват. Генното инженерство поставя възможности, то провокира и морални въпроси", коментира той.

Антоан Шотаров е категоричен, че притеснението ни за сигурността на данните не означава да спрем да развиваме технологиите. “Когато говорим за смартфоните, доста мобилни приложения са насочени към сферата на здравеопазването и се забелязва, че потребителите имат нужда от тях”, заяви той.

Предприемачът даде пример как може да се гарантира сигурността на личните данни при събирането на електронни досиета.

„Това, че ни е страх, че някой може да злоупотреби, не означава, че не трябва да намерим начина, по който да го реализираме. Това е същото, като да нямаш банкиране, да не използваш онлайн сметка, защото рисковете са еднакви, каза Шотаров. – Последните няколко години има много мобилни приложения насочени към сферата на здравеопазването, като те не са свързани само с традиционната медицина, като те са свързани с йога, с аюрведа, с нетрадиционна медицина също. Но след като ги има, след като ги търсят и много от тях са платени, означава, че потребителите имат нужда от такъв тип услуги. Умните часовници на някои от компаниите вече могат да подадат сигнал, ако усетят, че нямаш пулс, дори могат да усетят, че ти си паднал от някъде. Всичко това се интегрира в различни приложения, които могат да ти помогнат, ако изпаднеш в тежка или кризисна ситуация, да подадат сигнал вместо теб.“

Антоан Шотеров обясни, че без да имаме данни, не можем да направим реалните изводи. 

Той цитира анализ на Световния икономически форум, според който от 2020 г. до 2030 г. само заради намаляване на трудоспособността, поради заболявания светът от общия си икономически прогрес ще загуби 47 трлн. долара.

Как да ползваме чуждия опит?

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България