Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До дни решават за настаняването на украински бежанци след 31 май

Бежанците от Украйна, настанени в хотели, трябва да бъдат прехвърлени във ведомствени бази

До дни решават за настаняването на украински бежанци след 31 май

Снимка: Valeria Mongelli /Bloomberg

Министърът на туризма Христо Проданов ще настоява до края на седмицата Националният кризисен щаб за бежанците да има ясна информация и график за това къде ще бъдат настанени украинците след 31 май.

„Няма да има бежанци, оставени на улицата. Гарантирам, че ще се погрижим за всички“, заяви по Нова телевизия Проданов.

Според него час по-скоро трябва да бъде започната засилена интеграция на украинците у нас. „Министерството на туризма не управлява бежанската криза. Нашата задача е да се разплащаме с хотелите, които приеха украинците”, каза министърът.

Програмата за хуманитарна помощ на украинските бежанци продължава след 31 май в държавни, общински и ведомствени бази, заявиха от правителството. След тази дата бежанците, настанени в хотели, трябва да бъдат прехвърлени във ведомствени бази, потвърди Мариана Тошева, която оглави Държавна агенция за бежанците към Министерски съвет.

Още по темата

Вицепремиерът Калина Константинова призова да не се всява паника, но и пред бежанците, и пред хотелиерите стоят въпроси с много неизвестни. 

Хотелиери твърдят, че има забавяне на плащанията за настанените бежанци. А украинците настояват програмата да бъде продължена.

Разработени са мерки за подкрепа на избягалите от войната у нас украински граждани. С цел подпомагане на интеграцията им на пазара на труда в България се подготвя процедура, по която украинците ще могат да получат подкрепа за включване в заетост за период до шест месеца. Обмисля се финансова подкрепа за работодатели, които наемат на работа украински граждани.

По схемата се предвижда и осигуряване на почасови услуги за грижи за деца, както и психологическо подпомагане, професионално ориентиране, трудово консултиране, информира министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Припомняме, че в края на април Европейската комисия (EK) изплати авансово над 3,5 милиарда евро на държавите членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци. Траншът за България е в размер на 148,36 млн. евро. Средствата за страната ни са осигурени по линия на кохезионните фондове.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Еколози: Много защитени зони са такива само на хартия, а всъщност не се опазват