IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Славов: Целта на конституционния проект е да се запази властта за по-дълго

Според преподавателя по конституционно право в СУ българското общество в момента няма енергия за Велико народно събрание, а иска решаване на конкретни въпроси

15:00 | 13.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Основният проблем на конституционния проект на ГЕРБ е, че целта е да се запази властта по-дълго, а не да се правят промени в Конституцията. Не може с конституционни проекти да се решават конюнктурни проблеми, заяви пред БНР доц. Атанас Славов, преподавател по конституционно право в Софийския университет. 

Той подчерта, че настоящата Конституция е създадена от доминиран от БСП парламент и "този първороден грях" винаги е подклаждал дясното политическо пространство желание за конституционна промяна:

"ГЕРБ използва двете неща - тактически да си решат проблема с оставането на власт още няколко месеца, второ - паразитиране върху онези нагласи, които през последните десетилетия са формирани относно Конституцията, която вероятно трябваше да изглежда по различен начин преди 30 години", коментира Славов.

Той е категоричен, че са необходими промени в основния закон, но те не са предложените.

По думите му има аксиома в конституционализма, че за да се променя една Конституция, трябва институциите, които се ангажират с процеса, да са инвестирани с особено високо обществено доверие, което, според него, не се наблюдава в конкретната ситуация в България - парламентът, премиерът и правителството са на най-ниските нива на доверие.

"Претенцията за преучредяване на държавата не се вижда от проекта, представен от ГЕРБ. Основните предложения, които се правят, не подобряват, а дори влошават настоящата ситуация - ако говорим за представителността на Народното събрание или за главата "Съдебна власт", където се планира бетониране на сегашния модел на прокуратурата - безотчетен и безотговорен", обясни конституционалистът.

Според него българското общество в момента няма енергия за Велико народно събрание, а иска решаване на конкретни въпроси.

Експертът прогнозира, че няма да се съберат необходимите 160 гласа в Народното събрание, за да бъде стартирана процедурата за ВНС.

"Ако се случи, това означава, че основните опозиционни партии предприемат едни твърде самоубийствени действия. Ако част от БСП реши да подкрепи този процес, зависи кой ще бъде новият лидер на партията, това може да означава край на БСП. надявам се, че ще проявят политически разум", коментира още Славов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още