IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Догодина ще се открият процедури за около 207 млн. евро по ОПИК

В края на 2018 г. Министерството на икономиката ще обяви процедура за стимулиране на внедряване на иновации

17:15 | 13.11.17 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2018 г. по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) ще се открият процедури за около 207 млн. евро. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

„До края на годината предстои стартиране на мярка за повишаване на ресурсната ефективност на малките и средните предприятия. Все още дискутираме и "изчистваме" процедурата за насърчаване на предприемачеството за стартиращите компании, като се търси пресечна точка между желанията на бизнеса с идеята да се покрият всички сектори“, посочи заместник-министърът, цитиран от БТА.

Той информира още, че предстои да стартират две ваучерни схеми по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", като изрази надежда те да са готови до края на годината.

Едната от тях ще насърчи малките и средните фирми при използването на високотехнологични решения, като ваучерната схема е с лимит от 20 до 50 000 лева.

„Подкрепа ще има за проекти, свързани с разработването на интернет страници, платформи за е-търговия и др. Тази схема ще е с първоначален бюджет 5 млн. лева, ако е жизнеспособна, може занапред да бъде увеличена“, отбеляза Манолев.

Втората ваучерна схема, която вече е финализирана, е насочена в подкрепа на компании за покриване на разходи до 50 000 лева по подготовката за излизане на фондовата борса.

Манолев информира, че към днешната дата по програмата са изплатени над половин милиард лева, което е над 20% от общия ѝ бюджет. Сключени са 1461 договора за 1,320 млрд. лева. Обявените процедури са на стойност 1,570 млрд. лева, или 63% от целия бюджет на програмата, което я прави една от най-добре работещите.

Заместник-министър Манолев заяви, че към момента няма опасност да бъдат загубени средства по програмата.

Ивелина Пенева, главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерство на икономиката потвърди, че към края на 2018 г. няма да има риск от неизпълнение на междинните цели на програмата.

По думите на зам.-министър Манолев голяма част от активния бизнес е ползвал средства по програмата и обяви, че целта е ОПИК да разшири обхвата си с идеята да се привлекат и фирми, които досега не са ползвали средства по нея.

„Амбицирани сме да създадем механизми за по-лесно достигане до средствата и да се улесни кандидатстването в синхрон с правителствената политика по намаляване на административна тежест, без да се създават предпоставки за злоупотреба с програмата, изтъкна още заместник-министърът.

Според Калин Маринов, заместник-главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерство на икономиката, в края на 2018 г. е предвидено обявяването на процедура за стимулиране на внедряване на иновации.

В средата на следващата година ще бъде обявена и нова процедура за подкрепа на развитието на иновационни клъстери и процедурата "Предприемачество и капацитет за растеж на МСП" с бюджет от близо 80 млн. евро.

Той напомни, че при предишния програмен период се е финансирало предимно изграждането на инфраструктура и закупуването на оборудване на проекта "София тех парк", но се надява в следващото проектопредложение да има по-различна концепция, насочена към финансиране на дейности, които да доведат до по-голяма жизненост на научно-технологичния парк, а не толкова до изграждане на инфраструктура, въпреки че в новия програмен период също ще има средства да оборудване.

„Друга процедура ще е за подкрепа и насърчаване на сътрудничеството на бизнеса с научните организации, като тя е планирана за 2019 - 2020 г. и това ще са последните години, в които би следвало да се обявяват процедури по програмата, защото разходите ще са валидни до 2023 г.“, уточни Маринов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още