Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Две европейски компании са сред най-напредналите за ваксина срещу Covid-19

Ще има необходимост от производствен капацитет, за да може компаниите да не усещат чужд натиск, посочи еврокомисарят

Две европейски компании са сред най-напредналите за ваксина срещу Covid-19

Снимка: БГНЕС

Две европейски компании са сред най-напредналите в света по разработване на ваксина срещу коронавируса, заяви в сутрешния блок на БНТ еврокомисарят Мария Габриел.

Оказана им е подкрепа и те работят в оптимални условия за намиране на решения за коронавируса и създаване на ваксина, подчерта тя.

Още по темата

От януари имахме екипи, които и досега работят върху ваксина, върху лечение, върху диагностични тестове. Създадена е и обща платформа за споделяне на данни за ускоряване на процесите.

Вече има и общоевропейска програма за ваксини, която предвижда и следващите етапи, сред които и готовност за производство. Подходът на ЕК ще е да осигурим разпространение на това, което ще произведем или намерим в Европа - до всички, без разлика на богати и не толкова богати държави, отбеляза българският еврокомисар.

Ваксина се разработва и никой няма гаранция дали тя ще бъде намерена или не, но трябва да предвидим момента, в който ще има необходимост от производствен капацитет, за да може в този момент компаниите да не усещат чужд натиск, посочи Мария Габриел. 

По въпроса за финансирането Габриел съобщи, че само в рамките на нейния ресор са мобилизирани 1 млрд. евро, а Световната донорска конференция е осигурила 16 млрд. евро.

Още по темата

За справяне с икономическите последствия от кризата е предложеният от ЕК нов план за възстановяване със 750 млрд., от които 500 млрд. грантове и 250 под формата на кредити най-важното в момента е държавните ръководители да се съгласят за тази голяма рамка, каза еврокомисарят.

"Аз с нетърпение чакам това решение, за да може след това вече държавите членки максимално да напреднат с националните стратегии. За мен ще бъде важно тези национални стратегии на всяка една от държавите членки, включително и за България, за която са предвидени над 12 млрд. евро, да бъдат в унисон с приоритетите, зададени от Комисията, които са цифровизацията, зеленият преход, икономика, която истински работи за хората и но дава резистeнтност за бъдещи такива кризи и по този начин бъдат определени сектори", подчерта еврокомисар Габриел.

Видяхме в тази криза, че цифровите умения не са нещо, свързано с бъдещето, а са част от настоящето. Беше истински стрес тест за нашата цифрова инфраструктура, за образованието, за сектори на икономиката и администрацията и се справихме успешно, подчерта Габриел. И благодари на учителите, родителите и учениците, че успяха да продължат учебния процес.

"Като уточнявам: никога цифровите технологии не могат да заместят социалния контакт", подчерта eврокомисарят.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
При административно нарушение срокът за обжалване се увеличава на 14 дни