IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната намеса в икономиката - неблагоприятно в момента

Липсват детайли за регулациите на дейността на държавните компании, смята Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията

14:46 | 21.05.20 г.
<p>
	Снимка: Getty</p>

Снимка: Getty

Намесата в стопанския живот от страна на държавата има по-скоро политически аргументи преди изборите другата година. В тази ситуация тя ще подейства неблагоприятно, заяви Руслан Стефанов, директор Икономическа програма в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според госта съществува заблуда, че българските политически партии имат принципни позиции относно своята икономическа политика. 

"Основното притеснение във връзка със създаването на държавни компании е лошото представяне на такива в исторически план. В самата идеята за тях като цяло обаче няма нищо лошо. У нас липсват детайли относно регулациите на дейността им", коментира още Стефанов.

Според госта авторитарните тенденции на Китай и Русия е опасно да се прилагат безкритично в други държави. "Този модел не работи и води до недостатъчно укрепване на демократичните институции", подчерта той. "Не може в демократична държава да се приемат закони, които уязвяват вече достатъчно уязвените социални групи от бедните".

По думите на Руслан Стефанов трябва да има намаляване на монополизацията и концентрацията на власт, за да се избегнат корупционните практики.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още