Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕС открива 13 информационни центъра от ново поколение в България

Екипите на "Европа Директно" ще обясняват как Европа се бори с пандемията от COVID-19, бъдещето на плана NextGenerationEU, зеления и цифровия преход

ЕС открива 13 информационни центъра от ново поколение в България

Снимка: Представителство на Европейската комисия в България

Българските граждани ще имат още по-лесен и пряк достъп до информация за Европейския съюз благодарение на мрежа от нови центрове "Европа Директно", които започват да действат от началото на май в различните области на страната, съобщиха от Отдел "Преса и медии" от Представителството на Европейската комисия в България.

Още по темата

Те са част от общо 424 информационни центъра от ново поколение, които Европейската комисия прави в Евросъюза.

Целта на тези центрове е да укрепят важната връзка между институциите на ЕС и гражданите, независимо къде живеят те.

Екипите на "Европа Директно" ще помогнат да се обясни как Европа се бори с пандемията от COVID-19, ще стимулират възстановяването чрез информация за плана NextGenerationEU и ще се насърчават зеления и цифровия преход.

С оглед на модернизирането на тяхната роля и мандат новото поколение центрове ще организират граждански диалози и прояви с широко участие, например за Конференцията за бъдещето на Европа, поясняват от Представителството на Европейската комисия в България. Те ще предоставят съответната информация водените политики и приоритети на ЕС на местните общности, граждански и съсловни организации, медии, и ще ги включват в своите дейности.

Новите центрове ще насърчават и активното европейско гражданство в училищата и ще се координират с други мрежи на ЕС в регионите, като осигуряват по-лесен достъп до информация на местно равнище за гражданите, организациите и предприятията.

Центровете "Европа Директно" са в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Дупница, Пловдив, Русе, Смолян, Стара Загора и Шумен. Тяхната дейност обаче ще обхваща множество общини в съответните области.

Европейската комисия призовава всеки гражданин, който има въпроси или се нуждае от конкретна информация за ЕС, да се свърже с най-близкия до него център.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Започва изплащане на неразплатени строителни дейности към фирми