IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Икономиката напредва, но инвестицията в човешкия капитал е закъсняла

За тази година вероятно ще достигнем 100 млрд. лв. БВП, очаква финансовият министър

14:16 | 26.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Икономиката напредва с добри темпове, може и по-добре, но пропиляхме годините на прехода. Инвестицията в човешкия капитал е закъсняла. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов на Четвъртото редовно отчетно-изборно делегатско национално събрание на ГЕРБ, предаде БТА.

По думите на Горанов на ГЕРБ често се пада да управлява след кризи. Формулата на ГЕРБ и ОП е успешна, заявените ръстове в икономиката са реалност. За тази година вероятно ще достигнем 100 млрд. лв. БВП, нещо нечувано при влизането ни в ЕС, когато беше наполовина, посочи той.

Ръстът на потреблението е почти 5% и се очаква да расте. По думите му донякъде е вярна тезата, че ръстът на икономиката се дължал на външни фактори. Важен фактор по думите му е връщането на доверието в управлението и държавността, доверието в ГЕРБ. 

Данъчната политика не трябва да бъде променяна и ниските данъци са отношението на управлението към управляваните, каза Горанов.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че въпреки добрите резултати в икономиката, няма повод за спокойствие, нужно е още, защото гражданите имат високи очаквания и защото страната трябва да достига останалите европейски държави. Трябва да се продължи с политиките за модернизация на страната - административен апарат, образование, съчетано с мерки за икономически растеж, заяви Дончев.

Важно е връщането на чувството за справедливост у гражданите - държавните институции да мерят с еднакъв аршин, смята Дончев. Необходима ни е политическа среда, в която да се формулират адекватни послания, в която едно означава едно, където лъжа означава лъжа. Нужно е да развием имунните сили в обществото и критичното мислене, отбеляза той.

През последните години постигнахме колосални успехи в местната власт, заяви Димитър Николов, зам.-председател на ГЕРБ и кмет на Бургас. По думите му постигнат е максимумът по отношение на усвояване на средствата от европейските фондове. Посещавайте по-често регионите в България, препоръча той на финансовия министър Владислав Горанов.

В София продължаваме да работим с бързи темпове, промяната в града е безспорна, заяви Йорданка Фандъкова, зам.-председател на ГЕРБ и кмет на София. Темпото, с което работим е впечатляващо, каза още тя.

Техническа неизправност прекъсна видеоматериала за постиженията на ГЕРБ от създаването на партията досега.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още