IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И полицейското насилие ще бъде проучвано от депутатите

Представителите на ГЕРБ-СДС напуснаха залата, след като бившият вътрешен министър Младен Маринов не бе избран за член на комисията

14:39 | 22.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Огромно множество с пред бившия Партиен дом за обявеното &bdquo;Народно въстание&ldquo; през лятото на 2020 г. <em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ&nbsp;</em></p>

Огромно множество с пред бившия Партиен дом за обявеното „Народно въстание“ през лятото на 2020 г. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ 

Със 188 гласа „за“ народните представители решиха да се създаде парламентарна комисия, която да се занимае с полицейското насилие по време на протестите през лятото на миналата година, както и с подслушването, но и използване на други специални разузнавателни средства срещу политици от опозицията. 

Комисията, която бе предложена за 5-и път от Николай Хаджигенов в рамките на последните два парламента, ще работи в продължение на три месеца. Тя ще провери всички актове на насилие и репресия спрямо протестиращи граждани, извършени на 10.07.2020 г. срещу 11 бити и изтезавани под колоните на Министерски съвет млади студенти и на 02.09.2020 г. - денят на „Кървавата сряда“. За неин председател бе избран Николай Хаджигенов - коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ 

„Тази комисия ще извърши всички онези действия, които не извърши МВР, освен за да прикрие извършените престъпления. Ще извърши това, което не извърши прокуратурата, а именно – не разследва извършените престъпления. Комисията ще събере всички необходими доказателства, в т.ч. записите от камерите под колоните на МС, които пряко са заснели извършеното от служители на МВР и все още се укриват от прокуратурата, от МВР и от НСО“, заяви вносителят Николай Хаджигенов. По думите му става дума за изтезания, за незаконен арест, за прикриване на престъпления от МВР, в съучастие с прокуратурата. Т.е. имаме организирана престъпна група, създадена от МВР, ГЕРБ и прокуратурата на Република България. „Причината, поради която искаме създаването на тази комисия е да съберем доказателства, да разкрием извършените престъпления, да го направим максимално публично, защото това е нещо, което трябва да се знае. Ние, народните представители, поради липса на други институции, дължим това на българските граждани. Така би трябвало да изглежда правосъдието в една нормална държава“, подчерта още Николай Хаджигенов.

Комисията има за цел да установи всички факти и обстоятелства за употребата на сила и помощни средства от МВР, използването на сълзотворен газ срещу журналисти, възрастни хора, жени и деца, както и задържането под стража на протестиращи граждани. Вторият въпрос, който ще разгледа тази комисия, са незаконните подслушвания и следенето на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията, извършвано от различни отдели на МВР, ДАНС, ГДБОП, ДАТО, в съучастие с прокуратурата и специализирания съд и по разпореждане на главния прокурор.

 „Ние трябва да разберем защо са подслушвани стотици български граждани, мирни протестиращи, опозиционни политически лидери, в грубо нарушение на закона“, подчерта Хаджигенов. Според него тези подслушвания са отвратителен акт, който ни връща в най-мрачните години  на комунистическото, фашисткото минало, защото този подход на тайните служби не е насочен към запазване на правосъдието, живота, здравето, имуществото на българските граждани. Това е гнусен, отвратителен акт, който наднича под чаршафите на всеки един, с една единствена цел – да запази незаконната власт на тирана, каза народният представител.

В същото време бе отхвърлено предложението на ГЕРБ-СДС комисията да се занимае и с насилието срещу полицаи от страна на протестиращите. Маноил Манев от ГЕРБ предложи освен това комисията да се занимае с незаконни подслушвания по време на предизборната кампания. Причината, която посочи, е, че членове на ГЕРБ са били привиквани „по анонимни сигнали“.

По време на дебата за пореден път депутатите от ГЕРБ влязоха в спор с всички останали, а след гласуването напуснаха залата.

„Полицията винаги е използвана за политически цели на тези, които искат чрез нея да бъдат във фокуса на обществото и да влязат в Народното събрание", заяви бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов от ГЕРБ, който по-късно бе предложен от партията си за член на комисията. От своя страна зам.-председателят на ИТН Филип Станев отговори, че за пръв път чува бивш министър да каже, че полицията е използвана за политически цели. Маринов пък се защити с тезата, че изказването му е изваден от контекста, защото "знаем как в едно шоу нещо, извадено от контекста, се налага като истина".

„Аз не видях бити протестиращи, а бити полицаи, а в тъмните векове ни връща служебното правителство", каза още Маринов.

Малко по-късно депутатите от ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала на Народното събрание, след като мнозинството реши, че бившият министър на вътрешните работи няма да участва в комисията, която ще се занимава с полицейското насилие на протестите миналата година. Аргументът на мнозинството бе, че Маринов е в конфликт на интереси. Така при първоначалното гласуване се оказа, че в комисията ще има само един представител на ГЕРБ - Тома Биков. Това ядоса групата на ГЕРБ-СДС, а самият Биков обяви, че си дава отвод от комисията и я напуска. След това всички останалите депутати от ГЕРБ-СДС напуснаха залата, а останалите депутати обсъждат създаване на комисията по ревизия на харчовете на последното правителство на ГЕРБ. 

По-рано днес бе създадена и Временна анкетна комисия за "Росенец". 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още