Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Язовирите „Бели Искър“ и „Огоста“ ще бъдат ремонтирани основно

На 7 октомври изтича срокът, в който общините трябва да решат дали да прехвърлят на държавата язовирите, за които не могат да се грижат

Язовирите „Бели Искър“ и „Огоста“ ще бъдат ремонтирани основно

Снимка: БТА

Язовирите „Огоста“ и „Бели Искър“ са добавени към списъка на язовирните стени и съоръжения, на които трябва да бъде извършен основен ремонт или реконструкция. Язовир „Огоста“ се намира на територията на община Монтана, а „Бели Искър“ е разположен близо до Самоков. Това решиха министрите на днешното си редовно заседание, предаде правителственият пресцентър.

Още по темата

С ремонта трябва да се създават условия и да се предприемат необходимите мерки за осигуряване на изправното техническо състояние на язовирните стени на двата обекта и съоръженията към тях и за тяхната безопасна експлоатация. 

Investor.bg припомня, че на 7 октомври изтича срокът, в който общините трябва да решат дали да прехвърлят на държавата язовирите, които не могат да стопанисват, като това може да става с решение на общинските съвети. Удължаване на този срок няма да има, а след изтичането му, общините, които не са реагирали, ще носят пълната отговорност за състоянието на язовирите.

До десет пъти се увеличава глобата за неизряден язовир при повторно нарушение. При констатиране на първо несъответствие Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съставя наказателните постановления на стойност от около 1 000 лв., но в случаите, когато собствениците не са предприели действия за отстраняването на неизправност, при повторна проверка, цифрата нараства до 10 хил. лв.

Последните проверки са констатирали, че за близо 900 язовира са необходими ремонти, а над 400 от тях са класифицирани за неотложен ремонт. 
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
САЩ са представили на България предложение за договор за изтребителите F-16