IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Войнов: Промените в ДДС за ресторантьорите отвориха "Кутията на Пандора"

Намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени започва да се прилага от 1 юли

21:33 | 24.06.20 г.
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Помощта за ресторантьорите не трябваше да минава през данъчната система. Това отвори "Кутията на Пандора" и е "бомба със закъснител" за следващото правителство, заяви икономистът Юлиан Войнов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По неговите думи в момента няма правилник и не е ясно как ще се случва облагането конкретно в бранша, тъй като там трябва да се вземат много фактори под внимание.

Намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени започва да се прилага от 1-и юли. Ставката от 9% е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г.Финансовият министър Владислав Горанов не веднъж заяви, че не е привърженик на диференцираните ставки и именно от неговото ведомство изпратиха до Народното събрание оценката им за по-малкото приходи в хазната.

"В сектора се работи с огромен брой стоки и не е ясно как ще се отчитат входящите и как ще се облагат изходящите ", каза гостът.

Според Юлиан Войнов с тази намалена ставка се отварят възможности за злоупотреби.

"Ако се прилага законът така, както е приет, щетата според изчисленията на Министерството на финансите ще възлиза на 150 млн. лв., което е преодолимо", обясни икономистът. По думите му обаче лошото е, че това се случва точно в кризисна ситуация, ще отнеме ресурс и ще създаде проблеми на данъчната администрация.

По темата за евентуална смяната на данъчна система от пропорционално в прогресивно подоходно облагане икономистът смята, че това ще натовари най-много секторите с най-висока добавена стойност.

„С подобна промяна държавният бюджет ще отчете преки загуби в приходите си от около 1 млрд. лева", заяви Войнов.

Повече четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още