IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпуска нов вид финансова помощ за сираци

Месечната помощ ще се отпуска на база доходен критерий

14:04 | 01.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Семейства на деца, които са останали без родител, ще получават от догодина нов вид месечна помощ. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг пред журналисти в Министерски съвет. Той посочи, че помощта ще стане факт чрез промените на Закона за семейните помощи за деца, които правителството е приело днес. Условието е децата да нямат право на наследствена и персонална пенсия.

Месечната помощ ще се отпуска на база на доходен критерий, който ще бъде съобразен с този, въведен за другите месечни помощи по Закона за семейните помощи за деца. Той се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, като сега е 450 лв. Освен това децата, в зависимост от възрастта си, трябва да посещават детска градина или училище.

"По разчетите, които са направени, от социалната помощ, която предлагаме, потенциално могат да се възползват 5600 деца", посочи министърът, цитиран от БТА

В момента приблизително 2700 деца получават персонални пенсии от Държавното обществено осигуряване, като въпрос на техен избор е дали ще се възползват от новата помощ или ще продължат да получават персонална пенсия, защото отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължат да се изплащат. Новата семейна помощ да бъде по-висока като размер от сегашната персонална пенсия за сираци, която е 113 лв., оповести Бисер Петков.

На днешното си заседание правителството е одобрило от 1 август да се изплащат персонални пенсии на още 92 деца без право на наследствена пенсия от починал родител. Те ще получат персонални пенсии в размер на 113,02 лв. месечно, реши правителството. Пенсиите са в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост и ще се изплащат от 1 август. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 50 семейства, останали в затруднено финансово положение.


 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още