IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът ще трябва да отчете пред НС дейностите за преодоляване на демографската криза

До края на март догодина правителството трябва да изготви прогноза за демографското развитие на България до 2040 г.

14:25 | 17.11.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

Парламентът възложи на Министерския съвет в срок до 30 ноември 2017 г. да внесе в Народното събрание годишен отчет за 2016 г. за изпълнение на Актуализираната национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012 - 2030 г.). Това решиха депутатите, като приеха решение във връзка с разисквания в рамките на парламентарния контрол по питане от левицата към вицепремиера Валери Симеонов относно политика за решаване на демографските проблеми на страната, предава БТА.

Народното събрание възложи на Министерския съвет в срок до 31 януари 2018 г. да изготви и внесе в парламента и отчет за изпълнение на дейностите по мерките за преодоляване на демографската криза в България от Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017 - 2021 г.

До 31 март 2018 г. правителството трябва да изготви и представи пред Народното събрание прогноза за демографското развитие на България до 2040 г.

В рамките на дебатите депутати от различните парламентарни групи се обединиха около мнението, че демографската катастрофа е сериозен проблем и трябва да се вземат конкретни мерки.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че у управляващите липсва разбиране на проблема. Той поиска оставката на Валери Симеонов.

Въпросът с демографската криза е достатъчно отговорен, той трябва да бъде обсъждан, а не да бъде използван политически, заяви Симеонов и допълни, че няма да дава отговор на изявлението на Карадайъ.

Демографските проблеми са едни от най-тежките на съвременна България, заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов по време на парламентарното разискване.

Според вицепремиера е несериозно твърдението, че демографските проблеми се обуславят от управление в продължение на шест месеца, защото се формират от десетилетия. Затова и Симеонов не приема упреците, че сегашното управление на ГЕРБ и Обединените патриоти е довело до демографския проблем.

Валери Симеонов посочи, че за изминалите шест месеца правителството е вложило сериозни средства от бюджета и е предприело значими мерки по ангажиране на десетки хиляди безработни за осигуряване на преквалификация. 

Вицепремиерът отбеляза, че въпросът с решаването на демографската криза не е прост и елементарен. Той не може пряко да се обвърже с доходите на населението, допълни Валери Симеонов. Той даде пример с Унгария, където статистиката показва, че заплащането на еднократна сума от 32 хил. евро на всяко трето дете не е довело до повишение на раждаемостта.

Мерките в Русия през последните десет години също не са довели до особено значим резултат, посочи Валери Симеонов.

Той обобщи, че тенденцията за намаляване на населението е характерна и за най-развитите държави. По думите на вицепремиера именно затова е трудно да се направи обща работеща стратегия за борба с демографската криза.

Валери Симеонов отбеляза, че правителството ще разчита и на помощта на Народното събрание, за да се преодолее тенденцията за демографски срив, който по думите му, освен че не е резултат само от шестте месеца на управлението на ГЕРБ и Обединените патриоти, не започва и с периода на прехода. Ако през 1980 г. естественият прираст е бил 3,4 на сто, то през 1989 г. той пада до 1,1 на сто.

Вицепремиерът отчете и различните мерки за безработни, финансирани както със средства от националния бюджет, така и от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още