IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов: България да не подкрепя Македония за започване на преговори за ЕС

Членството в Съюза не може да бъде легитимация за неправди, твърди вицепремиерът

17:37 | 28.09.19 г. 13
<p>
	Снимка: БТА Архив</p>

Снимка: БТА Архив

България не трябва да казва „да“ за започване на преговори на Македония за ЕС на този етап. Това пише в позиция на вицепремиера Красимир Каракачанов, изпратена до медиите от пресцентъра на ВМРО.

Спред него ЕС не може да бъде легитимация за неправди, а България да бъде използвана по „този груб“ начин като трамплин от страна на управляващите в Скопие.

Реакцията на заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО – БНД идва в отговор на интервю, дадено от македонския президент Стево Пендаровски за местна медия, в което той си позволява да злоупотребява с историческата истина относно произхода на Гоце Делчев и да дава нееднозначни сигнали към Комисията по исторически и образователни въпроси, че трябва услужливо да тупа топката, а не да води разговори по същество, уточнява БНТ. Така разкрива замисъла на Скопие всъщност да саботира процеса, смята Каракачанов. 

Аз пък казвам, че на 17 октомври България също не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония да еврочленство, докато не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония, категоричен е Красимир Каракачанов.

Действията на македонския президент противоречат на духа на добросъседство, както и на категоричната позиция от наша страна, че напредъкът в разговорите относно общата история и нейното представяне в образователната система на съседна Македония трябва да бъде ускорен, става ясно още от позицията му.

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС. България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да бъде дадена дата за начало на преговори за членство в общността. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно, обяснява Националната телевизия. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето. Дни преди това - на 14 и 15 октомври, предстои и поредното заседание на съвместната Комисия между България и Македония по историческите въпроси, която бе създадена съгласно подписания Договор за добросъседство между двете държави.

Само преди седмица министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира, че е време лидерите в Европейския съюз да спрат да мислят само за вътрешнополитическите си проблеми, а да бъдат смели и да решат да започнат преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Република Албания. По темата говори и президентът Румен Радев, който заяви, че България последователно подкрепя присъединяването на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Държавният глава призова за инвестиции на Балканите, а също така за „активно строителство на добросъседските отношения в региона“, припомня БНР.

Идната седмица президентът свиква консултативна среща за обсъждане на работата на комисията по спорните исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония и разглеждане на двустранните отношения между София и Скопие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
Winter
преди 4 години
*** - ''р е з н я ц и т е''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Winter
преди 4 години
В София не стигат ли ти ***? та чак в Струга си ходил на сексвоаяж , лакиран ?Еййй, метнал си се 100% на *** си ..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
marto1992
преди 4 години
Колкото по-бързо влезе Македония в ЕС толкова по-добре. Тогава икономиката на Македония ще започне да се интегрира с ЕС (България и Гърция) и сръбските агенти в Македония ще почнат да се пукат от яд. Това е главния приоритет - България (ЕС) да увеличи влиянието си в Македония за сметка на Сърбия.Не вярвам Каракачанов/Радев/... да са толкова глупави и да не го знаят това. Нека си вдигат рейтинга като повдигат историческата тема, но да не пречат на самия процес по ребългаризация на Македония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 4 години
На народното събрание пише: "Съединението прави силата". Ако смяташ че си станал по-мъдър от тия дето са го измислили, халал да ти е тая мъдрост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Тая простотия доста време се моташе и из моята глава. След десетина години вероятно ще помъдрееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
Ivel
преди 4 години
Ходил съм и в Струга и в Охрид, вярно чувства се там едно напрежение между двете нации, но повярвай ми албанските българи (има и такива) са много по-българи от македонските такива. Не са им промити толкова мозъците. То е ясно, че дълъг път ще извървят до приемането в ЕС, но какви претенции бихме имали към Албания, според мен не ни пречи особено, на македноците може и да им пречи, на немците и холандците може и да им пречи, щото им крадат хубавите коли, на сърбите със сигурност им пречи заради Косово. Няма да е лек пътя, който ще извървят и най-малко нас ще слушат, когато решават за Албания. Но защо да не започнат, не виждам причина, в противния случай може да се случат по-страшни неща. Амбицията им за Велика Албания никъде не е изчезнала, постепенно пълзят на изток, Македония е буферът към България и добре, че го има, иначе със сигурност и ние щяхме да имаме претенции. По добре да вярват в нещо (ЕС), че някога ще им се случи и да изпълнявата правилата на час по лъжичка ако ще да е ама да следват някъкви правила, отколкото без правила, както е сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 1
Jazabel
преди 4 години
В този контекст попаднаха и странните изказвания на Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин, но както днешните граждани на Северна Македония се определяли като българи - само за да получат български паспорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
ratten
преди 4 години
предполагам от вълнение си написал да подкрепим албания.албания?! ходил ли си поне в струга, да се нагледаш на криви албански кратуни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
Ivel
преди 4 години
Има технически грешки, моля за извинение, от вълнение е, темата не ми е безразлична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 3
Ivel
преди 4 години
Да и аз мисля, че не са готови още за начало на преговорите, трябва да получим извинение за някои тяхни залитания в миналото, има как да стане, стига с тия отстъпки, гърците си получиха своето за името, сега е наш ред за историята. И още нещо, може ли някъде да бъде побликувана статистика, какъв процент от македонците вече са получили български паспорти. Може да се окаже, че всички тяхни усилия са ненужни и те вече, като гражданско общество, ако изобщо могат да предстваляават такова познавайки ги отблизо, вече са в ЕС. Може да подкрепим Албания и Черна гора, там няма проблем, тъкмо няма да сме вече последните дето са били приети в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още