IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени удариха по лозарския сектор

Трябва да се рекламира повече виното ни зад граница, настоява инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното

18:36 | 24.01.20 г. 4
Климатичните промени удариха по лозарския сектор

Прогнозите за 2020 г.

"Началото на годината не тръгва добре за цялото земеделие, не само за лозарския сектор. Очакваме дъждове и сняг, но прогнозата и за февруари не е благоприятна", посочи Коев.

От друга страна, като положителен факт той отчете, че до края на тази година в България ще има работещи 300 винарски изби, катоизбите за винен туризъм са 60.

"Всяка криза можем да посрещнем със собствена продукция. Ако има недостиг, бихме могли да вземем вино от европейските ни партньори или държави извън ЕС", информира изпълнителният директор на лозаро-винарската агенция.

Популяризиране на виното

"Виненият свят е във висока конкуренция. Количествата на производството нарастват и всяка продадена бутилка е от значение. Тази мярка в трети страни обхваща държави извън ЕС като Русия, Китай, САЩ, Япония. 80% е безвъзмездната помощ, 50% са европейски средства и 30% национално съфинансиране", посочи  Красимир Коев.

Според него трябва да се създаде сдружение, за да се усвоят тези средства, да се привлекат и рекламират повече членовете на лозаро-винарската агенция, и съответно – да се реализира по-голямо количество вино впоследствие.

"На Изток се търсят повече местните сортове – Мавруд, Гъмза, както и познатите – Каберне, Мерло, Шардоне, също са сред предпочитаните", разкри инженер Коев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
изключително ерудирано и изпълнено със смисъл изказване си направил! Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
lyusien
преди 4 години
Да наистина Глобалното затопляне не е измислица или фантазия а факт Това е добре от една страна за лозарите защото топлото време повишава захарния градус и изпича по добре гроздето но от друга е лошо защото граздето изсъхва и намалява рандемана Просто започвайте да поливате лозята Една или две поливки но точно навреме могат да повишат добивите ви с 30 до 40 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Дончо Горския
преди 4 години
Какви дъждове и снегове Сънува те???? Защо дразнител Перничани с глупостите си????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Климатичните промени удариха по лозарския сектор.... така го удариха, че го съсипаха, заприлича досущ на Инвестора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още