IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са слабите звена при управлението на Covd кризата?

Въпрос на време е да видим докога реално ще има капацитет системата, посочи здравният икономист Аркади Шарков

11:46 | 16.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Качествено и модерно ли са оборудвани болниците ни, колко са здравните работници, добре платени и мотивирани ли са и до каква степен българинът живее здравословно и спазва дисциплина?

На всички тези въпроси специалисти от всички сфери на здравето ще се опитат да дадат отговор и насоки в рамките на онлайн дебат, който ще се проведе в сряда и ще бъде част от кампанията „Най-добрите болници"  на Българската болнична асоциация и Investor media group.

Според председателя на Българската болнична асоциация (ББА) адв. Свилена Димитрова, не е дошло времето да даваме оценка на здравната система.

"Всички субекти, които участват в решаването на кризисната ситуация, имат най-голямото желание да се случват нещата по правилния начин. Необходим е много добър синхрон и решения, които да са в интерес на обществото - кои са решенията, които ще ни изведат по най-бързия начин от затрудненото положение, след като има пациенти, които не може да бъдат хоспитализирани навреме. Това е достатъчен знак, че нещо не е наред", коментира тя в "България сутрин".

Здравният икономист Аркади Шарков заяви, че можем да оценим системата до септември, когато наистина имаше малко случаи и можеше болниците да ги поемат.



"Въпрос на време е да видим докога реално ще има капацитет системата. Към момента човешките ресурси са крайно недостатъчни - по отношение и на лекари, и медицински сестри", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Според него системата е обезпечена  що се отнася до брой болници и легла. Друг въпрос било обаче дали всички болници са с достатъчно добре оборудвани отделения за такъв тип пациенти. 

Адв. Димитрова се съгласи с Шарков, че разполагаме с достатъчен брой легла и недостатъчен брой специалисти.

"В много сфери сме обезкървени в България. Има очевидно изтичане на кадри към Западна Европа и САЩ. Трябва да започне правилна организация на насочване на наличните сили към звена, които да обслужват адекватно гражданите с по-тежко протичане на болестта", обясни тя.

Шарков е на мнение, че Министерството на здравеопазването се е усетило, че трябва със стимули да се подходи към стажант лекарите и към студентите.

"Те трябва да бъдат назначени на трудов договор, повече отколкото да влязат като доброволци, защото този труд е високорисков. В частните болници разпределението е по-обективно и по-добро. В общинските и държавните разпределението става по-проблемно", смята здравният икономист.

Модератор на онлайн дебата ще бъде Румяна Тасева, главен редактор на здравния портал Puls.bg. Подробна информация за темите и участниците в дебата може да намерите на специализирания сайт

Онлайн дебатът се осъществява с подкрепата на адвокатско дружество „Димитров, Петров & Ko." и Bayer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още