IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунчев: В последния месец тежестта на COVID-19 е станала по-голяма

Ваксината ще е безплатна, но ме притеснява кога ще дойде, колко ще е ефективна и колко хора ще искат да си я направят, заяви държавният здравен инспектор

11:15 | 28.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В последния месец тежестта на COVID-19 е станала по-голяма, а това притеснява здравните власти. Проблемът напоследък се неглижира в обществото. Това коментира в ефира на Нова телевизия държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той призна, че в ЕС страната ни е на едно от челните места по смъртност. „Последните дни имаше доста висок брой на починалите“, каза той, но що се отнася до деня рекордьор, в който бяха отчетени 18 починали, Кунчев поясни, че там са били събрани случаите от 2-3 дни. „Очевидно в някои по-малки болници техническите кадри не работят събота и неделя и остават в понеделник да отчитат цялата бройка. Това е нарушение”, поясни държавният здравен инспектор. 

Относно ваксината срещу новия вирус Кунчев посочи, че когато се появи такава, вероятно ще бъде безплатна. „Почти имаме решение. Ясно е, че ще е безплатна. Ролята на държавата е да пази населението. Мен повече ме притеснява кога ще дойде, колко ще е ефективна и колко хора ще искат да си я направят”, заяви държавният здравен инспектор.

Данните за високата смъртност у нас се анализират, каза още той. Една от възможните причини, за да се случва това, е, че заразата засегна много възрастни хора, в старчески домове.

Въпреки това има тенденция за намаляване на случаите на заразени и доц. Кунчев изрази надежда тя да продължи.

Относно началото на учебната година той коментира, че там ще се случва това, което се случва в обществото. „Ако са високи данните в обществото, ще го има и в училище. Никой не трябва да си прави илюзията, че училищата могат да бъдат остров на благоденствието. Съсредоточаване върху училищата натоварва обществото с нереалистични очаквания. Случаи там ще има”, смята доц. Кунчев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 3 години
Позитивните намаляват, оздравелите се увеличават... каква тежест този месец, каква пандемия?! Какви маски? Не за сваляне на правителство а за сваляне на маските трябва да са протестите! Милиони направиха от тези маски, а тоя който произвежда PCR тестовете направи МИЛИАРДИ, въпреки, че има 30% вероятност от фалшиво позитивен резултат!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още