IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова: Битката за София ще бъде тежка с опити за натиск

От страна на опонента не се очаква позитивна кампания, заяви бившият омбудсман и кандидат за кмет на София

10:55 | 05.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Нямам никакви съмнения, че това ще бъде тежка битка, с опити да бъда натискана, дискредитирана, аз, моето семейство, хората, които стоят до мен. Изобщо от страна на опонента не се очаква позитивна кампания”. Това каза в „Тази сутрин” по bTV бившият омбудсман и кандидат за кмет на София Мая Манолова.

Манолова коментира, че намеренията на ГЕРБ не са да правят позитивна кампания, а да започнат с агресивна, черна и мръсна такава.

„През последните близо два месеца не са спрели да правят внушения, да натискат хора от моя екип, да се опитват да ги дискредитират, да ме притесняват – пренебрежението, с което се опитват да се отнесат към хората, които са включени в инициативния ми комитет“, каза Манолова.

„Проблемите на столицата нямат цвят. Бих приела подкрепа на всички граждани, независимо от техния цвят, на различните граждански организации, на различните политически централи, защото битката ще бъде тежка, тя е вече безпощадна”. Няма лошо да бъде подкрепена от партийни централи, независимо от техния политически спектър, ляв или десен. 

Манолова обясни, че една от причините да вземе решението за влизане в битката за София е именно, че законодателната власт не е проявявала достатъчно активност по отношение на нейните законотворчески инициативи. „...Защото буквално през последната година властта блокираше усилията на мен и на моя екип да работим за решаване на проблемите на хората. Нашите казуси буксуваха и си дадохме сметка, че това е и заради икономическите, и финансовите зависимости, когато става дума за битка срещу силни на деня, каквато е битката срещу свръх привилегиите на монополите и банките с проекта, който внесох. Става дума също така за едно премерено поведение, свръзано с доверието към институцията. На всяка наша инициатива започваше да се гледа какво ще донесе като рейтинг, а не с какво тази инициатива ще бъде полезна за хората”, посочи бившият омбудсман.

На въпрос за изказването на премиера, че й е помагал повече, отколкото на Фандъкова и е давал, каквото е поискала, Манолова отговори, че премиерът не разбира политиката. „Негово задължение е да обръща внимание на тегобите на хората, държавата не дава на Мая Манолова, а на гражданите си".

Манолова посочи, че притеснително в думите на Борисов е, че явно той разбира политиката като възможност за отмъщение и че на въпросите за Костинброд е отговорила прокуратурата. „Всички видяха подготвените бюлетини, половин милион за Кюстендил, Перник, Благоевград, Русе и др.". „Пак бих подала сигнал, ако някой се опита да манипулира българските граждани".

По темата за протестите срещу Орешарски и подкрепата ѝ тогава, бившият омбудсман посочи: „Тогава бях убедена, че това управление ще работи за хората. Всъщност оценката за едно управление след това го дават самите хора и каквото и да мислят политиците и участниците в един парламент, по-важното е каква е оценката на хората. (…) Правила съм много грешки – стояла съм искрено зад каузи, които след това са се оказали нечисти. (…) Всъщност намеренията ми бяха според мен абсолютно почтени да изляза и да чувам хората какво казват, какво искат и да се опитам да им обясня какво се случва парламента. Всъщност тогава колегите ми се бяха скрили”.

Манолова посочи и какви ще са първите три неща, които ще направи, ако спечели битката, а именно да отвори Столичната община за граждани, да завърши детската площадка пред бл. 13 в кв. „Овча купел” и да отключи спортното игрище в село Кривина.

Относно финансирането на кампанията Манолова каза, че ще има сметка, чрез която гражданите ще могат да я подкрепят с дарения. „Няма да приема и лев от корпорация, фирма или партийна централа. С колкото има по дарителската сметка, с толкова ще правя кампания", посочи бившият обществен защитник.

Мая Манолова е готова за дебат с Йорданка Фандъкова, стана ясно още от думите й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още