IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на земеделието: В ДФ „Земеделие“ трябва да има независим одит

Заварих лежерно безхаберие във всички структури на системата, каза Христо Бозуков

13:21 | 07.06.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Предстоят проверки в ДФ „Земеделие“, защото там проблемът е най-тежък и най-сериозен от всички структури в системата. Това заяви пред БНР министърът на земеделието проф. Христо Бозуков.

„Там трябва да се влезе с независим одит, а не с вътрешен. Там има затлачени неща от години, забавени проекти, които години отлежават. Резултатите ще бъдат оповестени", посочи министърът. Работна група от МФ и АДФИ ще влязат за съответните проверки още тази седмица, уточни Бозуков.

Целта на смените на директори в дружества и агенции в сектора на земеделието е да се завиши контролът, „защото заварих лежерно безхаберие във всички структури на системата", посочи министърът. 

Сред причините за освобождаването на досегашния изпълнителен директор на БАБХ Бозуков посочи „сключени договори, които са доста съмнителни“.

„С влизането на новия директор ще имаме достъп до цялата информация в Българската агенция по безопасност на храните и ще излязат много интересни неща не само по този случай“, коментира министърът на земеделието по казуса с т.нар. „златен гьол“, който е причина за отстраняването и на други предишни директори на БАБХ.

Според данните над 8 млн. лева са приходите от този „златен гьол“ за миналата година, не е изгодно приходите да отиват в частна фирма, а не в държавата. Договорът може да се преподпише, каза министърът.

Той разкри, че много от дейностите, които БАБХ трябва да изпълнява, са прехвърлени на частни фирми под предлог липса на достатъчно капацитет и средства, а всъщност сключените договори показват, че сумите, за които са сключени, са доста сериозни.

Относно освобождаването и на директори на държавни горски предприятия министър Бозуков посочи, че тези предприятия не са добри стопани на българската гора и са се превърнали в дърводобивници, „защото от финансовите резултати зависят и техните заплати, които са немалки“.

Христо Бозуков посочи, че в определени райони населението се агитира и „притиска в една или друга посока“ от служители на горските предприятия, включително със служебен превоз със свалени опознавателни знаци.

Той акцентира върху засиления контрол върху плановата и санитарната сеч и мораториума, който бе наложен със заповед. „И ако това не се изпълнява, нищо не пречи и тези новоназначени също да си заминат“, коментира той.

За проверката в „Напоителни системи“ министърът на земеделието уточни, че по първоначална информация изготвеният доклад доказва, че с вътрешен одит няма как да се постигне контрол. Има и скорошен доклад на Сметната палата за „Напоителни системи“, който не е предоставен на министъра и министерството като принципал на дружеството, стана ясно още от казаното от Бозуков.

„Предполагам там има доста критични забележки, особено върху обществените поръчки. Освен това аз имам вече и доста сериозна информация за нарушения, които са извършвани в „Напоителни системи“, доста са. Най-дребният – това, че е извършен ремонт на автомобил, който е собственост на майката на директора на „Напоителни системи“, за около 2800 лева, за сметка на предприятието“, коментира министърът.

Христо Бозуков допълни, че има и несъбрани от години задължения за около 4 милиона лева, издадени на база на съдебни решения. „И учудващо е защо не са направени никакви постъпки за събиране на тези милиони“, коментира той. По темата за заменките Бозуков каза, че министерството няма как самостоятелно да разваля договори и прокуратурата трябва да се намеси.

В рамките на мандата министърът ще се опита да помогне на някои сектори като розопроизводители и пчелари, декларира още Христо Бозуков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 2 години
Време е да се захванеш с нещо съществено. Стига се гледа отзад. Ще му дойде времето да се озърташ. Имаш още малко повече от месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 2 години
Време е да се захванеш с нещо съществено. Стига се гледа отзад. Ще му дойде времето да се озърташ. Имаш още малко повече от месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още