IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младен Маринов: Не е имало кибератаки по време на изборите

България все още има проблем със законодателството, защото Законът за електронните съобщения възпрепятства разследванията, каза вътрешният министър

13:56 | 28.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Не е имало кибератаки по време на изборите. Това каза вътрешният министър Младен Маринов, цитиран от БТА и заяви, че сигурността на вота е била добре организирана. Той обаче прогнозира, че неизбежно ще се увеличават случаите на кибератаки. 

Проблем е законодателството у нас, защото Законът за електронните съобщения възпрепятства разследванията. Няколко текста в него, които предвиждат съвсем леки наказания, ограничават възможностите на разследващите, каза Явор Колев - ръководител на звеното за киберпрестъпления в ГДБОП на тематичен форум в столицата. 

Младен Маринов допълни, че киберпрестъпленията не познават граници. А този тип престъпност се развива благодарение и на военни и икономически конфликти.

"МС прие национална стратегия „Киберустойчива България 2020“. МВР има изключително отговорна работа в този сектор", коментира по темата народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев.

"С подкрепата на министър Маринов, секторът за киберпрестъпност нарасна в отдел. Киберпрестъпленията нанасят сериозни поражения на българския бизнес и изискват сериозна работа", разкри още Явор Колев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още