IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът: Минималната осъвременена пенсия да е над линията на бедност

Да не се допуска някоя група пенсионери да остане с реално неувеличена пенсия, призова общественият защитник

12:37 | 30.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

С препоръка до двамата служебни министри - на труда и социалната политика Гълъб Донев и на финансите Асен Василев, омбудсманът Диана Ковачева настоява в проекта за актуализацията на държавния бюджет за т.г. да бъде предвидено минималният размер на осъвременените пенсии да надхвърли линията на бедност.

Да не се допуска размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да е под линията на бедността, призовава общественият защитник. Към настоящия момента минималната пенсия е 300 лева, а прагът на бедност 369 лева.

Голяма част от пенсионерите продължават да получават пенсията за осигурителен стаж и възраст, която е по-ниска от линията на бедност, посочва в мотивите си Ковачева и настоява за преодоляване на този порочен модел. 

Омбудсманът препоръча още в предложението за актуализиране на размерите на пенсиите, (каквото в момента се изготвя, бел. ред.) да не се допуска някоя група пенсионери да остане с неосъвременена и реално неувеличена пенсия.

Ковачева посочва, че немалко възрастни хора са придобили и упражнили правото си на пенсиониране в годините назад, в някои случаи преди 10 и повече години и подкрепя тяхното основно искане за създаване на действащ механизъм за регулярно преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход за предходната календарна година, като условие, което да осигури на възрастните хора доходи за достоен живот.

Общественият защитник обръща внимание на факта, че само през изминалите две години хиляди пенсионери, техни организации, инициативни комитети и сдружения, са се обръщали към нея с индивидуални искания и колективни подписки, в които търсят подкрепата й за увеличаване на пенсиите и за създаване на законов ред, който да осигури ежегодното им актуализиране.

Тя посочва, че по данни на НОИ от м. януари т.г. около един милион пенсионери са с основен размер на пенсия под линията на бедност за 2020 г. - 363 лева, както и че поискала нова справка от осигурителния институт с актуални данни към м. юли 2021 г.

Диана Ковачева настоява вземането на решенията по тази обществено чувствителна тема, която засяга осъвременяване на доходите на над 2 милиона пенсионери, да става в обстановка на прозрачност и публичност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още