IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 януари търговията на двете най-големи стокови борси у нас ще е на едно място

Сделките на двете най-големи стокови борси в България ще съберат на едно място търговците

15:08 | 12.12.17 г.
<p>
	Васил Симов<em>. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Васил Симов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От 1 януари 2018 г. търговията на двете най-големи стокови борси в България –  Софийска стокова борса (ССБ) и Българска стокова борса (БСБ), ще се осъществява на едно място. Това обяви изпълнителният директор на ССБ Васил Симов, цитиран от БТА.

От Нова година сделките ще се сключват само на Софийската стокова борса, като всички членове, брокери, търговци, които търгуват на Българска стокова борса, ще търгуват на Софийската, без да заплащат встъпителни такси, които са типични за всяка една борсова институция.

Васил Симов уточни, че в момента Държавната комисия по стоковите борси и тържищата е дала лиценз на три стокови борси в страната - "Българска стокова борса" АД, "Софийска стокова борса" АД и "Национална стокова борса" АД.

Първите две са най-големите в страната, докато тази в Пловдив е с доста по-скромен оборот.

Изпълнителният директор на ССБ информира, че след подписания преди около година меморандум за обединението на двете стокови борси са започнали действия и процедури, така че да се стигне до сливането на двете борси и заработването на една още по-голяма и обединена стокова борса в България.

По думите му за разлика от другите търговски субекти – банки, застрахователни компании, фирми и други, които се занимават с бизнес, е нормално да има конкуренция, но при борсовата търговия е точно обратното.

Според него световната практиката сочи, че в една държава с размерите и икономиката на България една стокова борса е предостатъчна.

"Най-важното нещо е да се концентрира, да се направи пазар, който е силно ликвиден. Това означава на едно място да се съберат много търговци и те да търгуват на едно място", посочи Симов.

Васил Симов се надява преди средата на 2018 г. двете борси и деюре да се обединят.

"Този процес ще продължи няколко месеца, няма да може да отсечем точно 1 януари, може би ще има няколко месеца на напасване, на довършване на някои стари сделки, които са започнати от минали периоди", добави изпълнителният директор на ССБ.

Той допълни, че по-важното е търговците, брокерите и фирмите-членки да свикнат, че ще търгуват на един под (бел. ред. на едно място).

Директорът на Българската стокова борса Георги Найденов обяви, че двете борси са си дали шест месеца да уточнят правилниците си, да удовлетворят желанията на акционерите, като реалната търговия от 1 януари ще започне да се осъществява само на Софийска стокова борса.

Васил Симов и Георги Найденов са отворени за обединение и с Националната стокова борса, но засега липсвало подобно желание от страна на борсата в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още